Тополу погодио град, штета на засадима трешње и вишње

БЕОГРАД: Општину Топола у уторак је задесио јак град, услед чега су скоро потпуно уништени рани засади трешње и вишње, изјавио је председник те општине Драган Јовановић и апеловао на Републички хидрометеоролошки завод Србије (РХМЗ) да “систем противградне заштите почне да функцинише на прави начин” и да се на време испаљују противградне ракете.
cvetanje cvet
Фото: pixabay.com

Јовановић је за ТВ Прва рекао да су стрелци били спремни и да су имали ракете, али да нису имали одобрење за испаљивање.

Топола и околна села су страшно погођени градом и ране сорте, наочито трешње и вишње, скоро потпуно су остецехене и покушавамо да спасимо шта се може, рекао је Јовановић за ТВ Прва.

Он је додао да је општина Топола упутила апел РХМЗ-у да се “радарски центри доведу под контролу”. 

Раније смо се жалили да нема ракета, а сада када их имамо, стрелци нам кажу да не добијају команде за пуцање. Морамо ствари да ускладимо како се овакве ситуације не би понављале и долазило до великих  штета, рекао је Јовановић.

Он је навео да је добро то што Министарство пољопривреде даје полисе за осигурање производње 70 одсто и апеловао на пољопривреднике да осигурају своје усеве.

С друге стране, апелујемо да ако као држава и локалне самоуправе издвајамо средства за систем противградне заштите, да то почне да функцинише на прави начин, рекао је председник општине Топола.

Подручје Тополе прошле је године у више наврата захватило је јако невреме, а град је нанео велике штете пољопривреди.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести