За јабуке у ЕУ потребни сертификати - осим за мале пошиљке

БЕОГРАД: Неколико земаља Европске уније почело је да примењује "нулту толеранцију" за сваку јабуку у ручном пртљагу коју грађани из "трећих" земаља уносе на њихову територију.
jabuke
Фото: pixabay.com

На снагу од 14. децембра ступа уредба коју је Европска комисија донела у марту ове године, а која се односи на промет садног материјала из земаља које нису чланице ЕУ.

Међутим, иако ЕУ није дефинисала шта су то мале пошиљке воћа и биљног материјала, царине неких земаља чланица Уније почеле су ипак да примењују "нулту толеранцију" за сваку воћку у ручном пртљагу или пртљажнику аутомобила.

Директор Управе за заштиту биља Министарства пољопривреде Небојша Милосављевић очекује да ће се царински органи унутар ЕУ добити појашњење од својих влада да ли се нешто изузима из фитосанитарног прегледа те разрешити ову, сада помало збуњујућу ситуацију.

Наиме, у септембру ове године је промењена регулатива ЕУ и уведени су нови услови за пошиљке биља, плодова или делова биљака - морају да имају фитосертификат.

То раније за јабуку није био случај када иде у ЕУ. Сада је сертификат за сваку пошиљку потребан, али је у самој регулативи означено да не мора да се односи на мале пошиљке, али регулатива не одређује колике су мале пошиљке, каже Милосављевић за Танјуг.

Србија има правилник колико може робе биљног порекла да се унесе у ручном пртљагу, а колико у пртљажнику кола.

Тако нешто у ЕУ још није донето и то је створило забуну па су царински органи појединих чланица ЕУ протумачили да је "нулта толеранција" и да не може ниједна јабука, каже он уз оцену да је тако нешто тешко спровести.

Додаје и да је до тога вероватно дошло зато што људи из пограничних области превезу по пар гајбица наших јабука.
”То ни код нас није дозвољено, а сад не може ни у ЕУ".

Фото: Tanjug

Фитосанитарни сертификати од скора су неопходни за јабуке и јабучаство воће а од прошле године ЕУ их тражи за паприку.
Генерално, прописи се мењају јер се у ЕУ стално раде анализе како да заштите свој простор од биљних болести. Доносе уредбе које захтевају мере, желе да увозе биље које немају штетне организме, а ми гарантујемо фитосертификатом да тога и нема, каже Милосављевић.

Уредба која половином децембра ступа на снагу у ЕУ је практично забрана увоза садног материјала и биљака намењењих садњи и умножавању, а у њој је наведено 20 врста биљака.

Те врсте се не могу увозити као садни материјал а међу њима јабучаство и коштичаво воће, украсно биље..., наводи Милосављевић.

У складу са том уредбом, свака земља која жели да извози ка ЕУ мора да уради досије који јасно дефинише фитосанитарни статус тог материјала.

Србија је већ урадила досије за домаће јабуке, који је послат надлежнима у ЕУ и очекује се да буду изузети од уредбе, а да се таква документа раде за коштичаво воће и украсно биље...

У Европској унији, иначе, постоји иницијатива неких чланица да се примена ове уредбе одложи за најмање годину дана.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести