За младе пољопривреднике до 1.500.000 динара

Нови-стари министар пољопривреде Бранислав Недимовић најавио је да се нови пакет мера за помоћ младим пољопривредницима обухвата и бесповратну помоћ у износу до 1.500.000 динара по газдинству.
setva
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Пољопривреда ће у овој години имати раст већи од пет посто у односу на претходн. Бранислав Недимовић је за „Јутарњи дневник” РТС-а, истакао да је то трећа година да пољопривреда бележи рекордне приносе и сталан раст бруто друштвеног производа и да ће очекује и четврту годину да буде близу тих рекорда.

– Ми ћемо имати озбиљан раст од преко пет посто, то ће сад бити 9,7, или 9,8 одсто у односу на читав БДП државе, али још није готова берба кукуруза нагласио је Недимовић. – Већ сад могу да кажем да имамо готово десет одсто бољи принос него претходних година.

2.500 младих први пут улази у пољопривреду

Истакао је и да је у овом тренутку принос кукуруза 30 одсто већи у односу на десетогодишњи просек, а принос соје 60 одсто већи, и демантовао полемике с тим у вези.

– Нема одустајања, пољопривреда је једна од ствари које су повезане с готово сваким домаћинством. Ми смо пољопривредна земља и морамо да схватимо да је то грана у којој можемо дати пун допринос – нагласио је Недимовић.

Додао је и да би прехрамбена индустрија требало да преовлада, у смислу да за њу пољопривреду користимо као ресурс за надоградњу и додату вредност.

Недимовић је рекао да су обећали и решили проблем „Будимке”, а сада је и „Поречје–Вучје” купила секторска фирма „Стрела” из Бојника и још једна компанија из Лесковца.

Најавио је да ће се сада решавати и секторски проблеми југа Србије, као што је „Мерошина”, једна од највећих хладњача код Ниша.


Проблем пензија од 1986. године

Што се тиче пензија пољопривредника, Недимовић наглашава да мора да се уђе у срж проблема, који нико од 1986. године није пипнуо.

– Не можете да плаћате исте доприносе на један хектар земље и на сто – сматра Недимовић.

С премијерком је већ имао разговоре о том проблему, имаће састанке са Светском банком, а разговараће се и с ММФ-ом, да се ти проблеми реше.

– Иначе, пензије пољопривредника су нешто више од стотину евра – рекао је Бранислав Недимовић.


Држава је припремила нови пакет помоћи за младе пољопривреднике. Посебно се инсистира на сточарству, повртарству и воћарству. 

Недимовић очекује да ће следеће недеље објавити ранг-листу и да ће бар два пута бити већи број младих – од 2.300 до 2.500 – који ће први пут ући у пољопривреду. Максимални бесповратни износи су 1.500.000 динара, који у даљем периоду морају да се оправдају.

Најавио је и да ће Министарство за тај пројекат тражити и помоћ од америчке развојне агенције ДФЦ.  Објаснио је и да млади с добијеним новцем, ако немају своју земљу, могу да је купе.

– С 15.000 евра могу се подићи два хектара облачинске вишње с комплетним системом за наводњавање. Ако желите бржи профит, можете да купите 30-40 оваца или товљенике, који имају добру цену на тржишту – саветује министар.

З. Делић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести