Због неплаћених дугова и оранице одлазе на добош

НОВИ САД: Због неплаћених дугова, на добош одлазе и оранице, а банке тренутно продају 63 парцеле, углавном њива четврте и пете класе, у безмало свим општинама и градовима на подручју Покрајине.
njiva
Фото: Dnevnik (Slobodan Šušnjević)

Од величине парцеле и места где се поседи налазе зависи и колико банке траже новца јер некретнине продају банкари да би намирили потраживања које власници нису били у могућности редовним плаћањем кредита. Банке те некрентине углавном продају по Закону о извршењу и обезбеђењу па на првој продаји непокретност може коштати 70 одсто од процењене вредности, а уколико не буде купаца, у другом покушају поседи вреде упола од процењене вредности. 

Ко има новца, хоће да улаже и није пословима везан за одређено место, може на купи њиву четврте класе у Јошанику, у алибунарској општини, површине 1.438 квадратних метара може се купити за свега 910 евра.

У тој локалној самоуправи, на потесу Доње њиве, продаје се такође њива четврте класе, али знатно већа, површине безмало 8.500 квадратних метара. Колико вреди то земљиште није наведено, али су купци за ту информацију упућени на повериоца. Њива друге класе у Дероњама, недалеко до Оyака, величине близу 40 ара, продаје се за мало више од 1.500 евра, с тим што је назначено да се та некретнина продаје други пут.

На подручју ковинске општине има на продају више њива пете класе, величине од 27,9 до 75 ари, чије се цене кређу од 300.000 динара до 900.000.

У КО Беочин други пут се продају две њиве четврте и пете класе различите величине за укупно 3.534 евра.

Две њиве, такође четврте и пете класе, на потесу Бачко Петрово Село у општини Бечеј, продају се за 1,3 милион динара, односно 1,8 милион. Прва је површине 61 ара, а друга има 81,5 ари. У КО Бечеј, на потесу Горњи рит, продаје се 54,3 ара њиве четврте калсе, чија се вредност цени 840.000 динара.

У близини Палића, тачније у КО Хајдуково, продају се четири парцеле воћњака друге класе. Сваки има цену, али ниједан воћњак не прелази 1,4 милион динара.


У Шимановцима 707.000 евра

Грађевинско земљиште  у Шимановцима, општина Пећинци, продаје се за 707.710 евра.

Посед се простире на пет катарстарских парцела и налази се уз ауто-пут Београд–Загреб, није још комунално опремљен, али је обухваћен урбанистичким планом, којим је предвиђена изградња складишта, магацина, индустријских постројења. 


Тих непокрентости има на продају и на подручју града Новог Сада. Две међусобно повезане њиве површине близу 54 ара продају се за 92.719 евра, док се средња њива у Сремској Каменици нуди за 10.156 евра.

Две њиве прве класе на Ченеју, на потесу Шумице, површине више од 11.000 квадратних метара, процењене су на 23,3 милиона динара. У Петроварадину, такође на подручју Новог Сада, на потесу Алибеговац, продаје се воћњак прве класе и уз оглас је наведено да је локација Генералним планом Новог Сада до 2021. године предвиђена за изградњу туристичко-спортског и рекреативног центра. Није наведна цена већ написано име банке за контакт.

З. Делић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести