Ружић: У прошлој години 415.000 инспекцијских надзора

БЕОГРАД: У прошлој години обављено је 415 хиљада инспекцијских надзора и утврђено 3.000 нерегистрованих привредника што је смањење за од 10 одсто у односу на 2016. годину, рекао је данас министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић.
Ministar Branko Ružić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Ружић је на конференцији "Борба против сиве економије-прво полувреме" навео да су инспекцијске службе обавиле више од 3.000 службених саветодавних посета у прошлој години и изрекли осам хиљада превентивних мера.

"А привредници су 650 пута сами оценили, а инспектори су 2.500 пута најавили привредницима надзор. Број ванредних надзора свели смо на 30 процената док се 70 обавља по редовној процедури сходно плановима који су јавни ", каже Ружић.

Каже да ће ресорно министартво у наредном периоду радити на имплементацији софтверске платфоме е-инспектор, а од половине октобра ће прве четири "пилот" инспекције , Тржишна, Санитарна, Инспекција рада и Управна кренути са радом у овом софтверу, док ће им се на пролеће следеће године придружити и остале инспекције.

Ружић каже да као што је код саобраћајних прекршаја могуће склопити споразум о признању прекршаја у области трговине или рада, привредници ће то моћи од сада да учине и са овим инспекцијама.

Наво је да је министартво свесно да у Србији има мањак инспектора као и опреме те да су плате запосленима у овом сектору ниске, али, каже, министарство се "заложило да инспекторима на локалу омогућји корективни коефицијент који може да донесе повећање плата и до 20 одсто".

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести