Више од 350 милиона РСД од опортунитета добија 98 корисника

БЕОГРАД: Влада Србије одлучила је да се средстава прикупљена одлагањем кривичног гоњења - опортунитетом у износу од 351.509.000 динара, распореде на 98 корисника који су се пријавили на конкурс Министарства правде из марта ове године.

Међу корисницима су школе, центри за социјални рад, геронтолошки центри, домови здравља, здравствени центри, библиотеке, предшколске установе, позоришта, кажу у Министарству правде за Тањуг. 

Највише средстава добило је здравсто око 131.034.144 динара, за социјалу је издвојено укупно 76.818.972 динара, од чега за подршку особама са инвалидитетом 3.132.000 динара, док је за просвету одвојено 69.948.314 динара, за културу 64.663.258 динара, а за остале области 9.044.312 динара.

Ово је други јавни конкурс који је спровела Комисија Министарства правде сачињена од представника тужилаштва, министарстава здравља, просвете, културе, рада и правде, а са циљем избора пројеката од највећег јавног интереса у области социјалне политике, здравства, просвете, културе, хуманитарног рада и других.

Ненаменско трошење повлачи обавезу враћања новца

На првом Конкурсу који је реализован прошле године средства у истом износу била су расподељена на 67 корисника (пројеката), међу којима су махом биле школе, центри за социјални рад, домови здравља, болнице, домови за стара лица и геронтолошки центри...

Средства се, како кажу у Министарству, морају трошити наменски и корисници ће морати да Комисији омогуће да прати како се пројекат за који је новац додељен, реализује.

Свако ненаменско трошење повлачи обавезу враћања новца, напомињу у Министарству правде.

Овакав нацин расподеле средстава прикупљених од одлагања кривичног гоњења за кривична дела за која је предвиђена новчана казна или казна затвора до пет година дефинисан је изменама Закона о кривичном поступку, које су, на предлог Министарства правде, усвојене 2014. године.

Одлагање кривичног гоњења односно опортунитет је институт кривичног права, који се реализије тако што надлежно основно тужилаштво одреди коју суму новца осумњичени треба да уплати у хуманитарне сврхе.

Уколико се обавеза не изврши у одређеном року, јавни тужилац покреће кривични поступак.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести