Врховни касациони суд: Ставке рачуна за струју у складу са законом

БЕОГРАД: касациони суд донео је одлуку да је трошак гарантованог снабдевача саставни део цене струје, а не трошак који се посебно зарачунава и наплаћује купцу мимо утврђене цене.
struja
Фото: pixabay.com

У закључку Врховног суда наведено је:

"Трошак гарантованог снабдевача је саставни део цене електричне енергије утврђене у складу са важећом Методологијом за одређивање цене електричне енергије за гарантовано снабдевање, а не трошак који се посебно зарачунава и наплаћује купцу струје мимо утврђене цене".

Наиме, Удружење за заштиту права грађана "Процес" објавило је у јулу да ЕПС кроз рачуне за струју наплаћује и цену за трошкове гарантованог снабдевача, као стални трошак који потрошачи плаћају и када струју не троше, али да рачуни не садрже јасне и прецизне информације коју услугу заправо потрошач плаћа кроз трошкове гарантованог снабдевача.

Из ЕПС-а је Тањугу раније речено да они строго поштују законе и да су све ставке на рачуну за струју утврђене у складу са законима, као и да је тако и у случају ставке "трошак гарантованог снабдевача".

Из Националне организације потрошача Србије (НОПС) када се појавила та вест саветовали су грађане да не журе са тужбама против ЕПС-а, већ да сачекају пресуду Врховног касационог суда који је једини надлежан да пресуди да ли је обрачунавање трошкова гарантованог снабдевача према закону или не.

Председник те организације, Горан Паповић, рекао је данас за Тањуг да је Врховни касациони суд пресудио да правни основ за наплату те ставке постоји, с тим што нису смели да га исказују као посебну ставку, већ да је то требало да буде у цени рачуна.

Паповић објашњава да када се то протумачи, схвати се да нема правног основа ни за каквом тужбом грађана.

Каже да је опасно што поједина удружења позивају грађане на тужбу и додаје да се НОПС залаже да се напокон лиценцирају организације и да се зна ко сме да даје савете, а ко погрешно саветује потрошаче.

"Касациони суд је рекао да тај део трошка има правде и основа да буде трошак јавног снабдевача, смо што мора бити исказан у цени струје", закључио је Паповић.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести