Бившем припаднику МУП-а Српске девет година за ратни злочин

БЕОГРАД: Одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду осудило је данас на девет година затвора некадашњег припадника МУП-а Републике Српске Милорада Јовановића због ратног злочина против цивилног становништва из 1992. године у Лушти Паланци у Босни и Херцеговини.
visi sud beograd, tanjug
Фото: Tanjug/ Video, arhiva
Оштећени су ради остваривања имовинско-правног захтева упућени на парницу, а Јовановић је ослобођен обавезе плаћања трошкова кривичног поступка, који падају на терет буџетских средстава суда.
 
Против ове пресуде и одбрана и тужилаштво за ратне злочине имају право да изјаве жалбу Апелационом суду у Београду у року од 15 дана од дана пријема писане пресуде.
 
Према оптужници Јовановић се терети да је у својству резервног полицајца МУП-а Републике Српске, Одељења станице милиције Лушци Паланка, заједно са командиром Славком Вуковићем, који је у међувремену преминуо, и другим непознатим припадницима цивилне и војне милиције током јуна и јула 1992. године „вршио противзаконита одводења и затварања, муцења, нечовечно поступао према цивилном становништву бошњачке националности, наносио велике патње или повреде телесног интегритета или здравља и извршио убиство једног цивила“.
 
Јовановић је негирао извршење кривичних дела за које се терети.
 
Овај предмет је српском Тужилаштву за ратне злочине уступило Кантонално тужилаштво Унско-санског кантона Бихаћ, јер оптужени Јовановић, држављанин Србије са пребивалиштем у Србији, није био доступан органима БиХ.
EUR/RSD 117.5814
Најновије вести