Цариници дрогу налазе у жвакама, смећу, салати, теглама нутеле...

Цариници готово свакодневно откривају различите наркотике које путници крију „где год стигну”.
d
Фото: Управа царина

Тако су дрогу проналазили у доњем вешу, обући, кутијама жвакаћих гума, лекова, теглама „нутеле”, у листовима зелене салате, па и у флашама шампона.

Један такав случај догодио се прошлог уторка на прелазу Градина, када су цариници за детаљну контролу на излазу из земље издвојили „BMW 3” британских регистарских ознака којим су путовала два мушкарца и жена. Када су одврнули поклопац шампона који је један од путника понео са собом, царинике је заплахнуо јак мирис марихуане јер је паковање било испуњено тим наркотиком.

На истом прелазу забележен је и покушај скривања дроге, односно кесице пресованог хашиша, у кутији жвакаћих гума.

На Батровцима, приликом детаљне контроле „аудија” норвешке регистрације, цариник је у кеси са смећем пронашао и кесицу пресованог хашиша. Тада је детаљно прегледан и пртљаг Норвежанина (29) који је путовао ка својој матичној земљи – Турској. У његовом коферу са стварима, у несесеру с козметиком, пронађен је још један замотуљак пресованог хашиша.

Фото: Управа царина

Истог дана, 18. јула, али на улазној страни Батроваца, детаљно је прегледан и „пежо 308” француске регистрације, којим су ка Турској путовала двојица француских држављана. Личним претресом су код возача у доњем вешу пронађне три кесице с више од 100 грама марихуане.

На излазној страни прелаза Градина је истог дана детаљно прегледан „рејнџ ровер” холандских регистарских ознака, којим је путовала четворочлана породица холандских држављана турског порекла. Том приликом је у несесеру на задњем седишту пронађена кесица марихуане, за коју се као власник јавио 43-годишњи отац породице, возач аутомобила.

Фото: Управа царина

Нешто касније на том прелазу је и у коферу с гардеробом код белгијског држављанина турског порекла пронађено паковање пресованог хашиша.

Неколико сати касније, приликом контроле „поршеа” немачке регистрације, којим је троје холандских држављана путовало ка Турској, у џепу панталона које је возач носио на себи пронађена кутија од таблета, у којој су, уместо декларисаних лекова, откривени кесица пресованог хашиша и 29 разнобојних таблета „екстазија”. 

Фото: Управа царина

Цариници су почетком месеца пронашли сакривене замотуљке марихуане и хашиша у „нутели”. Наиме, у торби с храном биле су и четири тегле „нутеле”. Цариник је приликом прегледа уочио да су алуминијумске фолије, којима се тегле херметички затварају, испод сва четири поклопца отваране, иако је деловало да су до врха пуне. То је био сасвим довољан разлог да се садржај популарног крема мало детаљније провери, захваљујући чему је дрога и откривена.

Маштовитости покушаја кријумчарења дроге нема граница.

Тако је једном приликом на аеродрому „Никола Тесла” спречен покушај шверца готово три килограма кокаина скривеног у акустичној гитари. Заплењено је 2.805 грама дроге која је пронађена у телу акустичне гитаре, у три пакета.

Хероин високе чистоће, вредан десет милиона евра, нађен је у палетама с лимуном у камиону који је из Турске преко Србије ишао у Чешку.

Почетком јула, на прелазу Градина, цариници су, у сарадњи с полицијом, открили пакетиће кокаина сакривене у главици зелене салате.

Фото: Управа царина

Кесице кокаина и хашиша у ципели

Цариници су пре десетак дана на прелазу Градина, у сарадњи с полицијом, открили необичан случај кријумчарења кесица различитих наркотика, скривених испод улошка у једној ципели.

Прекршај је откривен када је за детаљну контролу на излазу из земље издвојен BMW немачких регистарских ознака, којим су ка својој земљи путовала двојица турских држављана. Најпре су код 56-годишњег возача у торбици с личним докуметима пронађене четири ручно направљене цигарете марихуане, што је био довољан разлог за пажљиви лични претрес. Потом је и у једној од његових ципела, испод улошка у шупљинама ђона, пронађено још шест кесица с различитим опијатима.

Приручна анализа је показала да је највероватније реч о четири кесице кокаина и две кесице пресованог хашиша.


Необичан прекршај је откривен када је за детаљан преглед на излазу и земље издвојен „мерцедес” немачких регистарских ознака, којим је ка својој земљи путовао брачни пар турских држављана. Иако су рекли да са собом носе само лични пртљаг, цариник је приликом детаљног прегледа посебну пажњу обратио на ручни фрижидер јер је познато да се међу храном често скривају непријављени новац, злато, па чак и наркотици. Испоставило се да је таква процена била добра јер је међу кутијама с храном била и кеса с главицом зелене салате, међу чијим листовима су била сакривена три замотуљка дроге, која је приручном анализом одреаговала на кокаин.

Цариници су налазили пакете дроге у фаровима, испод контролне табле и у скривеним преградама аутомобила, али је случај кријумчарења више од осам килограма хероина у фелнама чак и њих изненадио.

Пре неколико година, на Батровцима, цариници су у кеси с прибором за хигијену открили четку за косу напуњену марихуаном и тако спречили двојицу турских држављана да прокријумчаре дрогу. Отворивши носач четке за косу, службеници су угледали пластичне кесице с мањом количином марихуане. Како су из Управе царина навели, тако необичан „џеп” за скривање није виђен на нашим граничним прелазима, а захваљујући великом искуству и професионалности домаћих цариника, спречен је и тај необични покушај кријумчарења.

Д. Николић

 

EUR/RSD 117.5792
Најновије вести