Дарку Елезу продужен притвор, чека се одлука о изручењу

БЕОГРАД: Виши суд у Београду продужио је екстрадициони притвор Дарку Елезу (40) чије изручење тражи Босна и Херцеговина због низа кривичних дела организованог криминала.
sud
Фото: Tanjug/video arhiva

Притвор му је продужен због опасности од бекства.

На ову одлуку судије за претходни поступак Елезова одбрана има право жалбе, кривицничном ванпретресном већу суда, наводи се у саопштењу и напомиње да ће суд по истеку свака два месеца од правноснажности решења о одређивању притвора, по службеној дужности испитати да ли постоје разлози за његово даље продужење или укидање.

Екстрадициони притвор иначе може трајати најдуже до извршења одлуке о изручењу, али не дуже од годину дана од дана притварања, што је у Елезовом случају 21. децембар 2020. године, када му је притвор одређен по захтеву за привремено притварање пре подношења замолнице за изручење.

Молбом Министарства правде БИХ тражи се изручење Елеза ради вођења кривичног поступка и суђења пред тамошњим судом због кривичног дела организираног криминала.

Тужилаштво Босне и Херцеговине саопштило је након хапшнеја Елеза у Београду да тражи његово изручење на основу потврђене оптужнице у предмету познатом као “Лутка”, као и ради истраге коју заједно спроводе то Тужилаштво и Министарство унутрашњих послова Републике Српске, заједно са партнерским институцијама региона.

Та истрага се односи на тешка кривична дела почињена на подручју Истоцног Сарајева и БиХ, међу којима су убиства почињена "методама мафијашких ликвидација", 2018. и 2019. године, затим планирања и покушаја убистава на подручју Источног Сарајева и Бијељине, те изнуда, застрашивања и других кривичних дела на штету оштецених особа са подруцја Источног Сарајева и БиХ, прецизира се у саопштењу у које је Танјуг имао увид.

Локални медији су пренели да је реч о убиствима - власника свадбеног салона "Родео" Синише Миличевића званог Тигар у мају 2018. године и власника ноцног клуба "Спарта" Милоша Остојића у јануару 2019. године у Источном Сарајеву.

Тужилаштво БИХ истиче да је у сарадњи са партнерским институцијама дошло до сазнања да је организатор и координатор почињених кривичних дела, заједно са другим особама, управо Дарко Елез, који је јуче ухапшен у Београду по потерници Интерпола Сарајево.

Елеза тужилаштво такође тражи ради процесуирања на основу потврђене оптужнице из случаја "Лутка", која га терети за организовани криминал у вези са више тешких кривичних дела међу којима су убиства, покушај убиства, пљачке транспорта новца и друга кривична дела почињена у од 2005. до 2009. године.

Министарство правде Србије примило 22. децембра оригиналну молбу Босне и Херцеговине за изручење Елеза, које су прослеђене суду на одлучивање о испуињености услова за изручење.

Елез је 2012. у Београду био правоснажно осуђен на девет година затвора, као организатор криминалне групе која је 2009. на територији Србије и БиХ трговала дрогом, вршила изнуде и чинила друга кривична дела.

Казну је одслужио у Србији и пуштен је на слободу.

Он има пасоше и Србије и БИХ.

EUR/RSD 117.5803
Најновије вести