„Дневник” открива: Нови суд у Новом Саду на 11.000 квадрата

До краја ове године почеће изградња нове палате правде у Новом Саду. Тај објекат, од великог значаја за правосудне органе, финансираће Европска унија.
1
Фото: Dnevnik.rs

Изградњу нове палате правде у Новом Саду, најављивану дуго година, прекјуче су, приликом посете Новом Саду, озваничили министарка правде Нела Кубуровић и градоначелник Милош Вучевић.

Вучевић је током састанка с министарком Кубуровић казао да је Град Нови Сад обезбедио земљиште за ту намену, као и да пружа пуну подршку Министарству правде у вези с прибављањем неопходних дозвола.

Министарка правде и градоначелник Новог Сада истакли су да ће по завршетку тог пројекта бити створени најбољи услови за рад правосуђа на територији новосадске апелације.

Фото: Dnevnik.rs

Министарство правде добило је грађевинску дозволу за изградњу зграде палате правде у Новом Саду. Израда грађевинског пројекта на основу којег је добијена дозвола финансирана је из пројекта ИПА 2012 (Европска унија). Плац на којем ће бити изграђен објекат уступио је Град Нови Сад, и то на углу улица Максима Горког и Стражиловске. Министарство правде очекује и да ће ускоро бити одобрен новац за финансирање изградње тог објекта кроз пројекат ИПА 2017, који финансира ЕУ, а након тога и расписивање тендера за избор извођача радова. По предложеном пројекту, предвиђено је да будућа зграда буде површине нешто веће од 11.000 квадратних метара, саопштено је јуче „Дневнику” из Министарства правде.

Плац на којем ће бити изграђен објекат уступио је Град Нови Сад, а налази се на углу улица Максима Горког и Стражиловске

Подсетимо, Скупштина града Новог Сада је три дана уочи Нове 2017. године донела одлуку о преносу права својине на одговарајућој парцели на Републику Србију, чиме су створени услови за припреме изградње нове зграде правосудних органа.

Пошто је с Делегацијом ЕУ у Србији било раније договорено да се из овогодишњих програма ИПА издвоји новац ради решавања проблема недостатка простора за новосадске судове и тужилаштва, предавањем плаца површине 12,37 ари држави испуњен је један од предуслова за добијање те помоћи.

Министарство правде је претходно од Републичке дирекције за имовину затражило да покрене поступак за пренос јавне својине на поменутој парцели, уз образложење да зграда у Сутјеској улици, у којој су смештени органи правосуђа, ни приближно не задовољава потребе судова и тужилаштава.

Заједнички је интерес Града Новог Сада и Министарства правде да се на наведеној локацији изгради још једна зграда правосудних органа да би се задовољиле све потребе грађана Новог Сада и Војводине, и унапредио њихов приступ правди, наводи ресорно министарство у захтеву за покретање поступка преноса својине на парцели будуће зграде суда.

А да би били створени и урбанистички услови за потпуну реализацију пројекта, градски парламент је донео и измене Плана детаљне регулације блока правосудних органа у Новом Саду, којима је предвиђено да уз постојећу, буде изграђена још једна зграда.


Тесно у Сутјеској

Садашња Палата правде у Сутјеској улици одавно је постала тесна за потребе Основног, Вишег, Привредног и Апелационог суда, као и Основног, Вишег и Апелационог тужилаштва. Пре неколико година одатле је измештено само Грађанско одељење, у зграду у Булевару ослобођења, где је од почетка априла 2010. и Прекршајни суд.

У међувремену, Нови Сад је одавно дуплирао број становника у односу на онај који је имао када је саграђена садашња зграда правосудних органа.


Иначе, Нови Сад је с Републиком још пре десетак година имао прве разговоре о зидању нове зграде суда, и то у Радничкој 2, прекопута садашње Палате правде. При томе је чак објављен и архитектонски конкурс. За израду пројекта и Град Нови Сад и Министарство правде издвојили су по 20 милиона динара. Објекат је требало да има седам спратова и 25.000 квадрата простора, најављено је пре осам година. Од свега се, међутим, одустало због недостатка новца.

Иначе, на парцели будућег суда на углу Стражиловске и Максима Горког, по ранијем плану, требало је да буде изграђена стамбена зграда, али се од тога одустало.

М. Бозокин
 

Liman
02.03.2018 • 11:26
A parkinga i dalje ni na vidiku. Ne znam šta je falilo da zgradu izmeste van centra i rasterete saobraćaj npr na bulevaru Evrope?
EUR/RSD 117.3379
Најновије вести