„ДНЕВНИК” САЗНАЈЕ: ВЛАСНИКУ НОВОСАДСКЕ ТУРИСТИЧКЕ АГЕНЦИЈЕ ПРОДУЖЕНА МЕРА ЗАБРАНЕ НАПУШТАЊА СТАНА Оптужница због преваре путника на преиспитивању

Основно јавно тужилаштво у Новом Саду подигло је оптужницу против одговорног лица Агенције за туристичко посредовање „City travel” Г. П. (49) из Новог Сада, који се сумњичи за продужено кривично дело преваре. Како „Дневник” сазнаје, оптужница је у фази преиспитивања у новосадском Основном суду.
1
Фото: Dnevnik.rs

- Након подизања оптужнице, решењем Кривичног ванпретресног већа Основног суда у Новом Саду, према окривљеном Г. П. (49) је продужена мера забране напуштања стана са електронским надзором за наредна три месеца – каже за наш лист портпарол Основног суда у Новом Саду Свјетлана Радовановић и појашњава да та мера може тајати до 7. маја.

Суд је своје разлоге за овакву одлуку детаљно образложио у решењу, а против наведеног решења, окривљени и његов бранилац у законском року имају право жалбе Вишем суду у Новом Саду.

Г. П. се сумњичи да је починио продужено кривично дело преваре, на штету већег броја људи, у дужем временском периоду у континуитету. Наиме, сумња се да је узимао новац за туристичка путовања, али да није резервисао нити тим новцем уплатио аранжмане код овлашћених агенција. Г. П., наводно, није вратио новац грађанима чија путовања нису реализована и на тај начин је противправно присвојио, према незваничним подацима, више од 1.500.000 динара. Помиње се да је оштетио око 50 људи из Новог Сада и околних места, међу којима су и читаве породице.

Да нема ништа од њихових аранжмана, оштећени су сазнали 5. августа прошле године, када су примили СМС поруку у којој се наводи да неће моћи да отпутују на уплаћени одмор због затварања агенције. Власник агенције их је недељу дана пред полазак на путовање у Шпанију, Грчку и Турску обавестио да на летовање неће ићи због финансијских потешкоћа агенције, која је затворена.

Осумњичени је изјавио да му није била намера никога да превари и да ни са једним клијентом није закључио уговор са намером да узме новац, а да не одe на путовање

- Одмах по пријему више поднесака и кривичних пријава поднетих од стране више грађана у којима се указивало да су оштећени од стране туристичке агенције „City travel”, Основно јавно тужилаштво је, у сарадњи са Полицијском управом у Новом Саду, на основу досад утврђених чињеница и околности, те прикупљених доказа, наложило да се осумњичени Г. П. лиши слободе и задржи у трајању од 48 часова ради саслушања, због основане сумње да је извршио продужено кривично дело - потврдили су након хапшења у новосадском Основном јавном тужилаштву за „Дневник”.

На саслушању у Основном јавном тужилаштву, Г. П. је, како „Дневник” сазнаје, изјавио да му није била намера никога да превари, и да са ни са једним клијентом није закључио уговор са намером да узме новац, а да не оду на путовање.

Иначе, Туристичка агенција „ City travel” није чланица националне асоцијације туристичких агенција ЈУТА, а сектору туристичке инспекције је у прошлој години пристигло десет представки путника против те новосадске агенције, на основу којих је уследио инспекцијки надзор, и тада су утврђене неправилности и донето је решење о забрани организовања туристичког путовања, јер их је „ City travel” организовао без лиценце.

Д. Николић

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести