ЕУ: Пружамо и даље подршку да Специјални суд почне с радом

Европска унија ће наставити да пружа помоћ у циљу формирања судских већа и Канцеларије специјалног тужиоца, укључујући њихово финансирање, како би Специјални суд за злочине које су починили припадници ОВК

почео да ради током ове године, речено је Танјугу у Бриселу.

"Поздрављамо то што је прошле недеље Косово заокружило неопходан правни оквир у процесу формирања судских већа Специјалног суда и омогућавања функционисања Канцеларије специјалног тужиоца", рекла је портпаролка високе представнице ЕУ за спољну политику и безбедност Маја Коцијанчић.

Она је подсетила да су децембра прошле године владе Холандије и Косова завршиле преговоре о споразуму којим се регулишу односи између државе-домаћина суда (Холандије) и будуће судске институције, тј. судских већа и Канцеларије специјалног тужиоца, који треба да буду смештени у Хагу."Иако тај споразум Холандија тек треба да ратификује, корак косовске председнице представља кључни корак косовских власти и желимо да захвалимо свим одговорнима у том процесу", рекла је Коцијанчић.

Косовска председница Атифете Јахјага ратификовала је споразум са Холандијом "о организацији институције Специјалног суда Косова који је измештен у Холандију", саопштио је у понедељак њен кабинет. Коцијанчић такође наводи да ће судска већа Специјалног суда, као што је предвиђено законом који је косовска скупстина усвојила августа прошле године, имати надлежност када је реч о злочинима о којима се говори у извештају Савета Европе и који су се десили у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године.

"Европска унија ће наставити да пружа помоћ у циљу формирања судских већа  и Канцеларије специјалног тужиоца, укључујући финансирање, као и да сарађује са косовским и холандским властима у свему што је потребно како би суд постао оперативан током 2016, као што је и планирано", закључила је Коцијачић.

Специјални суд ће бити састављен од медународних судија, а радиће по косовским законима.

(Танјуг)

EUR/RSD 117.5801
Најновије вести