Хашко тужилаштво подигло оптужницу против Тачија и Весељија

ХАГ: Специјализовано тужилаштво Косова подигло је данас оптужницу против Хашима Тачија, Кадрија Весељија и других осмњичених за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиства, присилно нестајање лица, прогон и мучење, објављено је на сајту те институције са седиштем у Хагу.
pravda
Фото: Tanjug

Тачи, Весељи и други осумњичени се оптужницом терете за скоро 100 убистава.

Жртве кривичних дела из оптужнице су стотине лица чији је идентитет познат и међу којима су косовски Албанци, Срби, Роми и лица других националности, као и политички противници, наводи тужилаштво.

Оптужница садржи 10 тачака и поднета је суду на испитивање.

У информацији тужилаштва се напомиње да оптужница представља "искључиво оптужбу", те да је резултат дуготрајних истрага и одражава уверење тужилаштва да може да докаже ван разумне сумње све оптужбе садржане у њој.

Судија за претходни поступак Специјализованих већа Косова тренутно испитује оптужницу како би одлучио да ли да је потврди.

Специјализовани тужилац је сматрао нужним да о оптужбама изда јавно саопштење услед континуираних покушаја Тачија и Весељија да ометају и подривају рад Специјализованих већа, напомиње се у саопштењу.

Они су, како се додаје, спровели тајну кампању да би се укинуо закон којим су Специјализована већа основана као суд, као и да би на други начин опструирали рад суда а све са циљем да они сами не буду изведени пред лице правде.

"Таквим поступцима су показали да су им лични интереси важнији од жртава њихових злочина, принципа правне државе и целокупног народа Косова", наводи тужилаштво.

Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво имају надлежност за процесуирање злочина против човечности, ратних злочина и других кривичних дела према косовским законима, "која су започета или извршена на Косову у периоду од 1. јануара 1998. до 31. децембра 2000. године од стране грађана Косова или Савезне Републике Југославије, односно против њих", наводи се на сајту суда.

Истраживање ових кривичних дела и формирање суда иницирано је након Извештаја Парламентарне скупштине Савета Европе од 7. јануара 2011, познатијег као Извештај специјалног известиоца Дика Мартија.

EUR/RSD 117.5812
Најновије вести