Имигранти на мети разбојника

Полиција у Кањижи и Новом Кнежевцу ефикасним радом веома брзо након извршења расветлила је три кривична дела разбојништва која су протеклог викенда почињена на штету страних држављана у Хоргошу и Ђали.

На мети локалних разбојника нашли су се мигранти из Сомалије, Сирије и других земаља, који у пограничном подручју бораве у настојањима да пређу српско-мађарску државну границу и оду даље у западноевропске земље.

Из ПУ Кикинда саопштено је да су петорица мушкараца у Хоргошу 17. октобра напала тројицу страних држављана и отела им око 200 евра, мобилни телефон и пасоше. Једног страног држављанина су у Хоргош у недељу око подне напала два мушкарца и три жене из Хоргоша и отели му торбицу с новцем и мобилним телефоном. 

Четворица миграната су у ноћи између суботе и недеље била на мети двојице преступника из Српског Крстура, на путу између Српског Крстура и Ђале. Нападачи су од странаца отели два мобила телефона. Претходно су им, како сазнајемо, узели новац, обећали да ће их довести до границе, а потом, када су их довели надомак Ђале, отели им телефоне.

Кријумчарење људи постаје све уноснији посао, а по извору из истраге, у овом случају кријумчарима није било довољно оно што су договорили и добили за превоз, него су надомак Ђале странце и напали, претукли и отели им два скупља мобилна телефона, вредноа око 300 евра. Новокнежевачка полиција је по пријави убрзо пронашла извршиоце и код њих отете телефоне.

Полција је против шест лица из Хоргоша и Српског Крстура поднела кривичне пријаве због основа сумње да су починила та разбојништва над три држављанина Сирије и једним Сомалијцем. У ПУ Кикинда преодочавају да су подручја Хоргоша у кањишкој општини, те Српског Крстура и Ђале у новокнежевачкој, најпроблематичнија јер се готово свакодневно сусрећу с проблематиком миграната, које пут туда води према земљама ЕУ, али до границе код Ђале или Хоргоша суочавају се с доста препрека.

За оне који мигрантима помажу да илегално пређу границу према Мађарској то је добар извор зараде јер у питању је кријумчарски ланац у којем за учешће у нелегалној работи свако од актера наплаћују свој део, који износи од неколико десетина евра, неколико стотина па и неколико хиљада. Мигранте на путу према ЕУ успут „очерупа“ ко год стигне и има прилику.

У конкреном случају миграната нападнутих између Српског Крстура и Ђале, двојица осумњичених из Српског Крстура су за превоз од Хоргоша до Ђале узели по 20 евра по особи. Један од извршилаца је мигранте чекао и преузео на бензинској пумпи у Хоргошу. Мигранти су претходно били пријављени у прихватном центру за азиланте у Боговађи, одакле су се упутили на север јер им је циљ Западна Европа. У групи је, иначе, било седам миграната, али када су нападнути, тројица су успела да побегну и није их нашла ни полиција, каже извор из истраге. 

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.3269
Најновије вести