Инвестиционо злато у кутији цигарета

БЕОГРАД: На прелазу Градина цариници су данас спречили покушај кријумчарења инвестиционог злата у облику три златне плочице тешке 220 грама које су нашли у аутомобилу холандских регистрација, саопштила је Управа царина.
gp gradina
Фото: Tanjug (A. Ćirić, arhiva)
Златне плочице нађене су у мерцедесу у коме су била два брата, држављани Холандије турске националности, који су на излазној контроли рекли да са собом носе само личне ставри.
 
Међутим, детаљним прегледом аутомобила, пртљага и путника, цариници су у џепу 53-годишњег сувозача пронашли кутију цигарета у којој су се налазиле три златне плочице.
 
Реч је о такозваном инвестиционом злату у облику плочица, од којих су две биле у великим апоенима од по 100 грама, а једна у мањем апоену од 20 грама.
 
Како је утврђено да вредност нађених плочица прелази трећину вредности аутомобила у коме су откривене и возило је привремено задржано до окончања прекршајног поступка.
 
Покушај кријумчарења злата у физичком облику није реткост, наводе у Управи царнина и напомињу да се пренос такозваног инвестиционог злата преко границе обавља у складу са одредбама Закона о контроли предмета од драгоцених метала.
 
Тај закон предвиђа да се прометом таквих предмета могу бавити искључиво лица која су регистрована за обављање одговарајуће делатности.
EUR/RSD 117.5804
Најновије вести