Купци сведочили против инвеститора Бабића окривљеног за преваре

У новосадском Вишем суду јуче је настављен доказни поступак против окривљеног инвеститора Саве Бабића из Новог Сада, који се терети да је пре десетак година преварио више десетина купаца некретнина, станова и плацева, који су вишеструко продавани, и тако противправно прибавио више од 1.500.000 евра. 
sporni stanovi bakic.JPG
Фото: Дневник (Филип Бакић)

По првобитној опужници, њему се стављају на терет преваре, злоупотребе службеног положаја и фалсификовање службених исправа. Приписује му се да је незаконите послове обаваљао продајом станова у улицама Мише Димитијевића, Андраша Полгара, Данила Киша и Доже Ђерђа, као и плацева у Ветернику. Бабић се брани се са слободе, од пре четири године, кад је пуштен из притвора.

Александра К., која је упознала окривљеног 2007. године, још увек потражује својих 28.000 евра од њега уз камату, казала је јуче пред већем којем председава судија Слободанка Гутовић. Она је толико новца дала за стан од 24 квадратна метра у Улици Мише Димитријевића 13 или 15, и сама је заборавила после више од десет година.

"Та зграда није изграђена до краја, а у стану којем би ми требало да живимо, сада станује неко други", рекла је јуче  Александра К. и додала да има признанице, предуговоре, уговоре оверене у суду. Исплата је била на руке.

"Тражила сам окривљеног потом више пута и нисам га никад пронашла, али мислим да је мој супруг успео једном да контактира с њим. Та зграда је у изградњи, колико знам, није ми јасно како ти људи станује тамо. Придружујем се кривичном прогону", каже Александра К.

Оштећена Милица Х. била је власница плаца у Улици Доже Ђерђа, а потписала је уговор с окривљеним у фебруару 2007.

"Сава  Бабић је продао плац другом инвеститору, правдао се кризом и уверавао нас да ће све бити у реду", навела је Милица Х. Кривичну пријаву против другог инвеститора Стеве К., задруге и купаца станова, који би требало да припадају њој , поднела је 2010. године. У току су два поступка која још нису готова.

"Бабић ми дугује два стана по 40 квадратних метара и гаражу. Мислим да је он имао саучеснике у томе што нам је урадио. Иначе, за време изградње зграде, пројекат је мењан па тиме и подаци о становима које би требало да добијемо", каже Милица Х.

На њено сведочење реаговао је оптужени Бабић, и казао да део куће у којем станује Милица никад није срушен.

"Она тамо живи и сада, никад нисмо целу кућу срушили, нисмо њу иселили", казао је Бабић.

"Срећом, нисмо срушили и другу половину. Пола куће је срушено, добили смо два стана за то, фирма „Галенс”, која је касније извела радове на том плацу ми је добром вољом омогућила да станујем на простору где би по пројекту требало да се изграде гараже јер је Бабић тај део куће продао њима", наставили су полемику оштећена и окривљени, док судија Гутовић није прекинула препуцавања која се удаљавају од оптужнице.

Ипак, Бабић је у једном тренутку устао с клупе и казао да је проблем настао зато што „нико није ништа платио”.

"Зна Милица Х. да ми је инветитор Стева Х. дужан 500.000 евра. Моји дужници нису имали пара да завршимо послове па смо тражили решење, а нико није ништа плаћао, ушао сам у тешку финансијску ситуацију па сам укључио Стеву Х. О томе сам је обаветио", био је категоричан Бабић.

Милица Х. је то негирала, и казала да је за те накнадне потезе сазнала касно, кад је све било завршено.

Уследило је саслушање Миличине ћерке, која је рекла да су у тој ситуацији оштећене њена мама, она и још две њене сестре јер и станове које су добили не могу да поделе.

Никола Б. је посведочио јуче да није добио стан за који је избројао окривљеном 22.000 евра, а Ђорђе Ђ. – да није ушао у посед плаца за који је дао 10.000 евра, а који је укњижила друга особа.

Обојица сведока су навела, понаособ, да им је Бабић обећао да ће вратити новац, „али ништа од тога”. Никола Б. је додао да му је окривљени нудио у замену нешто од некретнина, али кад би проверио понуду, схватио је да се ради само о обећањима.

Доказни поступак наставља се данас саслушањем сведока.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5741
Најновије вести