НС: Лекар осумњичен за обљубу над дететом у притвору до 5. септембра

НОВИ САД: Лекару судске медицине Ш. Т. (66) из Новог Сада, осумњиченом за кривично дело обљубе над дететом, Виши суд у Новом Саду продужио је притвор до 5. септембра, сазнаје „Дневник”. Иначе, за то кривично дело запрећена је казна од једне до десет година затвора.
sud ns
Фото: Dnevnik.rs

По нашим сазнањима, оптужница против лекара није подигнута, још увек није завршена истрага и у току је вештачење.

Подсетимо, Ш. Т. је ухапшен 5. марта увече под сумњом да је приморавао једну дванаестогодишњакињу да га непримерено додирује по интимним деловима тела, а заузврат јој је давао новац.

Приликом претреса његовог стана и викендице на Рибарском острву, полиција је одузела мобилни телефон, таблет и рачунар да би се утврдио садржај у њима.

За немили догађај се, наводно, сазнало из дневника који је водила девојчица, а који је заборавила у школи. По незваничним сазнањима, она је, између осталог, написала да иде код једног старијег чике, који јој говори да га додирује и да јој заузврат даје новац.

Силовање, обљуба над дететом, недозвољене полне радње, подвођење, посредовање у вршењу проституције, искоришћавање малолетног лица за порнографију, само су нека кривична дела због којих се осуђени могу наћи у Регистру педофила, који је иницирао Маријин закон.

Подсетимо, Маријин закон је донет донет 2013. године да би се строже кажњавали осуђени педофили, а у знак сећања на осмогодишњу Марију Јовановић из Старих Лединаца, код Новог Сада, коју је комшија Младен Огулинац силовао, а затим угушио. Након потере која је трајала 20 сати, Огулинац је ухапшен, а преминуо је у затворској ћелији.

Иначе, у Регистру педофила налазе се особе које су правоснажним судским пресудама осуђене за неко од кривичних дела против полних слобода према малолетницима за која се примењује Маријин закон. По подацима од фебруара прошле године, у Регистру је било 96 људи, од тог броја, 37 педофила издржало је затворске казне и тренутно је на слободи, али су под посебним режимом, чији је циљ да спречи понављање злочина према најмлађима. Осталих 59 служе казне за своја злодела.

По неким подацима, од октобра 2016. године до октобра прошле, 19 људи је оптужено за обљубу над дететом, али је 40 одсто њих ослобођено, док је 15 одсто осуђено на казну затвора од пет до десет година.


Осуђиван и пре 11 година

Иначе, Ш. Т. је пре једанаест година, 2009, у Основном суду у Новом Саду био осуђен на годину затвора, условно на пет година, због недозвољених полних радњи. По тој пресуди, њему је било забрањено да се бави лекарским позивом пет година.

Како „Дневник” сазнаје, ухапшени лекар је прошле године отишао у пензију, а некада је био и судски вештак.


За силовање малолетника је осуђено и једанаесторо прекршилаца закона, као и дванаесторо људи који су снимали, поседовали или слали материјал с дечјом порнографијом.

По статистичким подацима, сваки пети оптужени за силовање је ослобођен, а девет одсто њих послато у затвор на више од 15 година.

Када је реч о посредовању у случају дечје проституције, сваки трећи оптужени је добио новчану казну, а две трећине њих условну.

Кућни затвор добили су осуђени за искоришћавање деце за дечју порнографију.

У полицијској акцији „Армагедон”, која је почела 2011. године, до сада је ухапшено више стотина осумњичених за приказивање, прибављање и поседовање порнографског материјала и искоришћавање малолетника за порнографију. Од њих је заплењена огромна количина материјала о сексуалној злоупотреби деце, на стотине хиљада фотографија и видео-снимака. Међу њима има оних који су стари 25 година, али и оних који имају више од 80. Реч је о људима свих профила, ожењенима, неожењенима, осуђиванима, неосуђиванима, образованима, необразованима…

Е. С. Х.

EUR/RSD 117.3637
Најновије вести