Окривљени за убиство таста у Ковиљу не сећа се детаља кобне ноћи

НОВИ САД: Славко Плавшић (31) из Ковиља, окривљени за пребијање до смрти оца своје невенчане супруге, изнео је јуче одбрану на отварању главног претреса у новосадском Вишем суду, а потом су саслушани оштећени и сведоци.
1
Фото: Дневник/ С. Шушњевић

Окривљени се у току истражног поступка бранио ћутањем, али је накнадно у надлежном тужилаштву изнео одбрану. Он је приведен из притвора Окружног затвора на Клиси у пратњи радника обезбеђења. Ипак, у великој сали и око ње били су на опрезу и бројни припадници Правосудне страже из новосадске Палате правде.

Оптужени се, углавном, сећао шта је кобне ноћи, 6. маја прошле године, радила жртва приликом сукоба, али не тако добро и својих поступака.

По оптужници, он је куцао на прозор куће у Пролетерској улици 20, у којој је становала његова супруга Анита Б. (35) с четворо деце, од којих је троје из првог брака, док је најмлађе рођено у вези с њим. Када је сазнао да она није код куће, него на послу у печењари, дошло је до обрачуна у којем је живот изгубио њен отац Јосип Барањи (61).

– Куцао сам на прозор, нико ми га није отворио – рекао је Плавшић. – Назвала је том приликом невечана супруга Анита и рекла ми да идем кући. Нисам прихватио њен предлог јер сам био забринут за нашу бебу коју је оставила да је чува ћерка из првог брака, која је тада имала 14 година, значи малолетном детету.

Окривљени је јуче изјавио да га је Јосип напао шипком и вређао га на нациоалној основи пре него што је он њега почео да удара рукама.

– Те ноћи замахнуо је два пута према мени шипком која подупире капију, једном ме је погодио око уха – рекао је јуче Плавшић, и навео да је након тога остао без предњег зуба. – Пре него што ме је њен отац ударио те ноћи шипком, нисмо имали размирице. Он ме је том приликом оборио и сео на мене и ударио ме у главу, али отео сам му шипку и одбацио.

Плавшић је председавајућој већу судији Ивани Јосифовић рекао да се не сећа неколико битних детаља о догађају, и остао при изјави да није тукао сада покојног Јосипа, иако га је судија подсетила на то да постоје ДНК налази који указују на то да је било контаката његових делова одеће на доњим екстремитата с телом настрадалог.


Добричина који је волео коње

По речима житеља Ковиља, покојни Јосип је био добар човек, који се бавио коњима, а у село се доселио из Сремских Карловаца, где потврђују да је реч о добричини.

– Јако је волео коње – кажу Јосипови познаници. – Радио је с коњима код Шаце у Карловцима, а пре тога, кажу, и у циркусу. Учествовао је у свим манифестацијама с коњима. Пре осам година је продао два стана и купио кућу у Ковиљу.


Анитина мајка Оливера, која је у статусу посебно осетљивог сведока, као и њена ћерка и малолетна унука Т. Б., приликом сведочења из „скрининг-собе” навела је другачији редослед догађаја. Казала је да су се они у кући плашили окривљеног и да зато нису пријавили полицији његово понашање.

– Кад је почео инцидент усред ноћи, он је гласно причао преко телефона пред нашом капијом и ја сам му рекла да се удаљи или ћу звати полицију, а он ми је узвратио да ће и он позвати полицијске службенике и раднике Центра за социјални рад, зато што моја ћерка није код куће у то доба, иако је она радила трећу смену – рекла је у сузама преко камере супруга настрадалог. – После тог трагичног догађаја, нисам знала ни како се зовем, нити кад је и где рођен мој муж, кад су ме питали, иако сам с њим била у срећном браку 37 година.

Малолетна Анитина ћерка из првог брака, а унука покојног Јосипа, изјавиле је јуче да то није био први пут да се Славко појавио на прозору после свађе с њеном мајком.

– Кад сам видела шта се дешава, уплашила сам се, али сам морала да помогнем баки да га скине с нашег деде, на којем је седео преко стомака док га је ударао – рекла је девојчица. – Покушала сам да га погодим и шољицом за кафу, али сам га промашила.

Председница великог већа судија Ивана Јосифовић заказала је наставак главног претреса за 24. септембар, када се очекује саслушање судских вештака.      М. Вујачић

 

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести