Опет осам и шест и по година за убиство након сукоба око столице

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду  су, након поновљеног суђења Новосађанима Растиславу Бртки (38) и Милану Борићу (40), окривљенима за убиство Саше Рикића, почињено 2012. године у центру Новог Сада, су изречене истоветне казне као и у претходном поступку. Окривљени Бртка је поново осуђен на осам година затвора, а другоооптужени Борић на шест и по.       
sudnica, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

При образлагању пресуде, судија Раде Калајyија је навео да је суд оценио да је окривљени Бртка  смањено способан да схвати значај свог дела и да управља својим поступцима, али не до битног степена, услед дејства алкохола око 1,57 промила у крви, и другоокривљени с око три промила алкохола у организму, заједнички лишили живота Сашу Рикића.

Судија  Калајyија   је навео да су окривљени извршили кривично дело убиства у вези с чланом закона који се односи на саизвршилаштво.

Окривљенима се урачунава око десет месеци проведених у притвору и издржавања казне у затвору затвору. 

Окривљени се обавезују да сваки од њих, плати  посебно суду трошкове кривичног поступка по 327.000 динара уз судски паушал.

Родитељи настрадалог младића, који су у статусу оштећених, упућени су на имовинско - правни захтев у грађанској парници.  

Образлажући пресуду, судија Калајyија је навео да Суд није уважио одбране окривљених у битним моментима за које је проценио, да су усмерене на умањење кривица.

Такође, посебно се ценила изјава сведокиње, испред чијег прозора се десио догађај, која је кад је чула буку и викнула да ће звати полицију. Она је потом чула још два ударца, а затим како неки пролазник пита повређеног да ли може да устане, а овај му је одговорио да не може. Прем њеним речима, повређени је тада био у полуседећем положају. Ова жена је казала да окривљени својом грађом одговарају изгледу младића који су се удаљавали од места догађаја.    


Одбрана најавила жалбу

Бранилац окривљених Владимир Хоровиц најавио је жалбу на пресуду, о чему ће донети одлуку Апелациони суд. Он је на завршним речима прошле седмице, тражио ослобађајућу пресуду за првоокривљеног јер је сматрао да је реаговао у нужној одбрани, а за другопотуженог квалификацију наношења лаких телесних повреда.   


Такође, вештак судске медицине је искључио могућност да је смртоносна повреда наступила услед пада на тло.

- Сведоци су изјавили да отећени пре кобног догађђаја није био агресиван, већ је само досађивао гостима, што одговара налазима психоактивних супстанци у телу оштећеног - додао је председник судскг већа при образлагању пресуде.

Подсетимо, по наводима оптужнице, окривљени су пре шесет година, 25. фебруара, око пет сати ујутро, изашли за Рикићем из угоститељског објекта „Кафана” у Успенској улици, након што су видели да је понео столицу. Кад су га сустигли на почетку Улице Стефана Стефановића, Бртка му је рекао да врати столицу тамо одакле ју је узео, оштећени је је спустио, одбијајући да поступи по њиховом захтеву.

Уследила је расправа све док оштећени из yепа није извадио нож и уперио га према окривљенима. Тада је Бртка дохватио столицу и њоме замахнуо према ошећеном, због чега је он почео да бежи према Улици Арсе Теодоровића. Окривљени му нису дозволили да утекне, него су трчали за њим све док није посрнуо у близини кућног броја 16 у Улици Стефана Стефановића. Ту га је прво сустигао Растислав Бртка, који је почео да га удара песницама по глави и телу, док је окривљени Милан Борић оштећенег спречавао да се одбрани од Бртке.

При томе је Рикић пао на тло, а окривљени су наставили да га шутирају, и то Бртка по глави и телу, а Борић по телу и ногама све док није престао да се помера. Том приликом оштећени је задобио тешке телесне повреде, опасне по живот, у виду прелома на глави и нагњечења плућа и ногу, услед чеге је преминуо недељу касније, 3. марта 2012. године, наводи се у оптужном акту који је заступала заменица вишег јавног тужиоца Мирјана Вујичић.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести