ОПРЕЗ Откривене три нове дроге у Србији

БЕОГРАД: Систем за рано упозоравање о новим психоактивним супстанцама у Министарству здравља је у сарадњи са МУП-ом и Безбедоносно информативном агенцијом открио три нове психоактивне супстанце у Србији.
droga3, mup
Фото: МУП

Србију је Европски мониторинг центар обавестио о присуству различитих група нових супстанци на тржишту Уније, а у току је процедура стављања и 19 забрањених супстанци на контролну листу, преноси РТС.

Полиција је у нашој земљи недавно први пут запленила такозвану божју дрогу, а пре два дана ухапшена је и девојка (19) због поседовања три литре те психоактивне супстанце.

У више градова у Србији о психоактивним супстанцама биће организована 31 трибина за ученике, шест за наставнике и једна за родитеље.

Ускоро се очекује и едукација и за здравствене раднике за поступање у ситуацијама када дође до предозирања.

Психијатар Дневне болнице за лечење зависности у адолесценцији Светислав Митровић рекао је да у Дневној болници раде са младим људима и њиховим родитељима и да у овом тренутку имају око 15 пацијената на лечењу.

Додаје да се тај број стално мења и напомиње да пацијенти долазе на лечење својевољно, али ипак том процесу приступају уз отпор.

Доктор је истакао да се нове супстанце свакодневно синтетишу и да се уз једно узимање може угрозити живот.

"Све нове супстанце су опасне, не бих издвајао, драстично угрожавају млади живот", навео је Митровић и рекао да се у болници тим младим људима даје подршка да посматрају живот позитивнијим очима.

МУП данас у Обреновцу спаљује дрогу заплењену у претходном периоду. Најављен је и нови састанак Комисије Владе Србије за борбу против наркоманије у школама, и нове активности које ће смањити присуство ове смртоносне пошасти у друштву.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести