Пешаци и бициклисти међу угроженијима

И ове године, најугроженија категорија учесника у саобраћају били су, после возача моторних возила, пешаци и бициклисти. До 1. септембра на подручју

новосадске Полицијске управе  погинуло је троје пешака и троје бициклиста, док је у истом периоду лане међу тим веома рањивим учесницима у саобраћају забележено по пет жртава, али број повређених је веома велик. 

Како смо недавно писали, на Клисанском мосту погинуо је пешак који је прелазио коловоз гурајући бицикл, тако што је на њега налетео аутомобил, али има и таквих случајева као што је онај који се десио  код Футошке пијаце, када су се сударили пешак и бициклиста. Полицијски службеник је алко-тестирањем утврдио да су обојица били трезни.

Наводно, по неким медијима, ових дана се ван Јужнобачког округа  десио случај у којем су се сударила двојица пешака, која су завршила код лекара. Такође, ових дана је у новосадској Улици Корнелија Станковића бициклиста ударио седмогодишње дете које је, срећом, прошло без повреда, утврђено је у болници, а на пешака, који је задобио лаке телесне повреде, налетео је Н. Н. бициклиста на бициклистичкој стази код Лутрије на Булевару ослобођења, забележила је полиција.

Бициклисти неретко страдају на отвореном путу, и то при смањеној видљивости, у сумрак или ноћу, а при томе се дешава да нису осветљени, док код пешака нема правила у вези с тим – ако бисмо покушали да укажемо на доба дана, говори искуство саобраћајаца.   
На крају, наводимо неке карактеристичне случајеве о којима су медији извештавали. Почетком године на путу између Сирига и Змајева живот је изгубио Л. Б. (57) из Змајева кад је Б. С (35) из Равног Села, управљајући аутомобилом, налетео на њега док је ишао пешке и гурао бицикл, при чему није био осветљен. Против возача је поднета кривична пријава за тешко дело против безбедности саобаћаја.

У Бачкој Паланци је у фебруару ове године на раскрсници смртно страдало једанаестодишње дете које је управљало бициклом. М. В. (75) није уступила првенство пролаза својим возилом па је ударила у друго, које је се одбило на двоточкаш. Девојчица је превезена у новосадску Дечју болницу, где је преминула. Против М. В. је поднета кривична пријава. У марту је у Новом Саду живот изгубио пешак И. У. (85) док је прелазио пут ван обележеног пешачког прелаза, а кретњем аутомобила уназад ударио га је мештанин Г. Б. (39).

Иначе, у првих шест месеци ове године повређано је 133 пешака и 120 бициклиста.

М. Вујачић
 

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести