Почиње поновљено суђење Блануши за отмицу Милошевића

БЕОГРАД: Пред Вишим судом у Београду сутра треба да се одржи припремно рочиште у поновљеном процесу против некадашњег управника Окружног затвора у Београду Драгише Бланише по приватној оптужби Мире Марковић којом га терети да је отео њеног супруга Слободана Милошевића и извршио друга кривична дела на штету те породице.
milosevici.jpg (
Фото: EPA (SASA STANKOVIC)

Суђење му се понавља по налогу Апелационог суда који је недавно укинуо првостепену пресуду којом је Блануша био ослобођен оптужби за отмицу односно друге оптужбе које су одбијене због застарелости. 

Мира Марковић у приватној оптужници тврди Блануша је дозволио 28. јуна 2001. да НН лица одведу Милошевића из затвора, а потом га пребаце у притвор Хашког трибунала, где је умро 11. марта 2006. године.

Блануши ће суђење бити поновљено и због друге Марковићкине оптужбе да је неовлашћено објавио књигу "Чувао сам Милошевића", која говори о притворским данима бившег председника СРЈ Слободана Милошевића пред његово изручење Хагу, за које је такође био ослобођен.

Поред тога, Виши суд ће му поново судити и због оптужбе за невлашћено објаљивање Милишевићевих фотографија сликаних у притвору, која је била одбијена због застарелости.

Оптужницу су преко пуномоћника у својству "оштећених као тужилаца" још 2005. против Блануше поднели Милошевић, који је тада већ био у Хагу, и његова супруга Мира Марковић, након што је тужилаштво одбацило њихову кривичну пријаву против Блануше. 

Милошевић је у међувремену умро у притвору Хашког трибунала, а Марковићева је скоро 12 година ван Србије. 

У Русији је добила политички азил, пошто се против ње у Србији води више кривичних поступака.

Виши суд је у пресуди која је укинута био закључио да није доказано да је Блануша без одобрења истражног судије Горана Чавлине и тадашње председнице Окружног суда у Београду Виде Петровић организовао предају Милошевића НН лицима тако што га је силом и принудом из Окружног затвора пребацио на хелиодром на Бањици одакле је Милошевић хеликоптером Државне безбедности пребачен на аеродром у Тузли, па из Тузле холандским авионом за Хаг.

Што се тиче неовлашћеног фотографисања Милошевића у притворској шетњи, његовог уласка у марицу, затом фотографисања његових књига које је читао у притвору, Виши суд је у укинутој пресуди закључио је да је то дело застарело још 28. јуна 2011. године.

Поводом неовашћеног објављивања књиге са тим фотографијама и приватних разговора Милошевића са породицом и адвокатом у притвору, суд је у укинутој пресуди закључио да није доказано да је њима наступила штета за Милошевића и његову породицу јер током поступка није утврђено да ли је и колику имовинску корист Блануша себи прибавио.

Припремно рочиште које се одржава сутра биће затворено за јавност, а након њега суд ће заказати главни претрес (суђење) којем ће јавност моћи да присуствује.

У овом поступку Марковићку заступа пуномоћник, а она се не појављује у суду јер је и даље под потерницом.

EUR/RSD 117.0557
Најновије вести