Праг центар српских нарко-банди

Чешка полиција је у суботу увече ухапсила Чабу Дера из Чантавира, који се терети за више убистава у последње пола године у Србији, Мађарској и Холандији. Због тога су те три државе расписале потерницу за њим. 
Policija je kod Dera pronašla dva pištolja Foto: Čerška policija
Фото: Полиција је код Дера пронашла два пиштоља Фото: Чершка полиција

Специјални тимови за циљне потраге (ФАСТ) неколико земаља, међу којима и МУП-а Србије, лоцирали су и ухапсили Дера у хотелу „Амадеус” у Прагу. У тренутку хапшења Дер је имао фалсификована документа, два пиштоља с пригушивачем, муницију, перику као и још неке ствари за прерушавање.

Истрагом ће бити утврђено када и како се Дер нашао у Чешкој.За добре познаваоце прилика у подземљу, хапшење Чабе Дера у Чешкој није велико изненађење. Та држава је већ дуже центар српског нарко-бизниса.

Подсетимо, тројица држављана Србије, који су у новембра ухапшени у тој држави због трговине кокаином, децембра прошле године осуђени су у Прагу на затворске казне. Бранислав Цвијовић је осуђен на десет година затвора и 110.500 евра, Јосип Цапик на осам година и 4.000 евра, а Бранислав Бикић на шест година и 11.500 евра новчане казне, пренели су медији. 


Чабу Дера изручују Мађарској?

Још је неизвесно коме ће Чешка изручити Чабу Дера. Медији, међутим, спекулишу о томе да ће Дер, који има српско и мађарско држављанство, бити изручен Мађарској. Наиме, по речима упућених, предност за изручење има држава која је прва расписала потерницу, а то је у овом случају наш северни сусед.


Приликом хапшења Бранислава Цвијовића и његових сарадника пронађено је, како је саопштено, четири килограма кокаина, који на чешком тржишту, по проценама тамошњих истражитеља, вреди 160.000 евра. 

Највише осумичених нарко-дилера из Србије у Чешкој ухапшено је почетком марта 2016. Тада је у заједничкој акцији полиција Србије, Чешке и Шпаније, спроведеној у организацији Еуропола у оквиру борбе против међународног кријумчарења дроге, пало 25 осумњичених, од којих је 21 држављанин Србије. На територији Шпаније и Чешке откривено је тада десет лабораторија с најмодернијом опремом за узгој индијске конопље у вештачким условима. Заплењено је више од 4.500 стабљика те биљке, као и знатна сума девиза, стечена кријумчарењем наркотика.  

Фото: Рација у Чешкој због дроге Фото: Чершка полиција  

Полиција је саопштила да је поменута организована криминална група разбијена захваљујући оперативним подацима новосадске Криминалистичке полиције, која је непосредно учествовала у откривању и хапшењу осумњичених. У Барселони и Валенсији откривено је шест лабораторија, а ухапшен је и вођа организоване криминалне групе С. С. (41) из Новог Сада. 

Како је „Дневник” тада писао, Новосађанин С. С., који је словио за шефа те, у потпуности растурене групе, познат је органима гоњења одраније. Својевремено је важио за припадника новосадског клана „Фирма” који је диловао наркотике. Последњих неколико година боравио је у Прагу, а затим се, наводно, преселио у Барселону.

Добро упућени тврде да су Срби у Чешкој основали предузећа која су куповала некретнине у којима су гајили индијску конопљу на технолошки напредним плантажама, савременим толико да су изненадиле и чешку полицију, и прерађивали је у марихуану. Они су користили савремене, релативно скупе технологије, посебне шаторе за саднице, као и ђубриво да би што пре добили високоселекционисану нетехничку конопљу с високим садржајем психосупстанци.

Чешки закон дозвољава странцима који су власници компанија да стекну боравишни статус у тој земљи, а самим тим и у ЕУ. Балканске криминалне групе користиле су емигранте из својих земаља да за њих оснивају фиктивне пословне структуре.


Осумњичени за убиство Опачића нађен мртав

Колико се нарко-дилера из Србије крије у Чешкој, не зна се. Медији с времена на време спекулишу о именима, али поузданих информација нема. Њихова имена доспеју у јавност тек после полицијских акција или смрти.

Новосађанин Јанош Шнајдер (35), звани Јанчика и Пендула, осумњичен да је крајем фебруара 2015. године убио Ненада Опачића (54) и његову супругу Јасмину (47), пронађен је почетком јула исте године мртав у Чешкој. Како су пренели медији, Шнајдер је умро од конзумирања великих количина дроге.


Новинари КРИК-а и ЧИЗ-а разговарали су с особама које су основале та предузећа за криминалне групе. Оне су новинарима објасниле да су компаније коришћене углавном да криминалци с Балкана добију боравак у Европској унији.

„Компанија може годинама бити неактивна без страха да ће бити кажњена, тако да често служи као параван за стварне активности или као неупадљива адреса за достављање пошиљки. Члановима тих група иде наруку сличност језика, положај Чешке у средњој Европи и добра ваздушна и  друмска повезаност с Балканом и Европском унијом”, навели су они.

Најпознатије име на листи криминалаца који имају предузећа у тој земљи је Дарко Шарић. Иако је у Србији на поновљеном суђењу, почетком прошлог децембра, осуђен на 15 година затвора, верује се да су делови његове групе остали нетакнути, те да су и даље активни.

Шарићев траг у Чешкој је лако пратити, али га је тешко документовати, предочавају упућени. У јануару 1998. године, у Прагу је, с још осам особа, основао предузеће „Солимба” на адреси која не постоји, наводе медији. Особа која је била задужена да потпише документацију и оснује ту фирму била је Милка Штепанкова. Новинарима је рекла да је у Праг дошла 1993. године, бежећи од рата у тадашњој Југославији.

– Знам га из Пљеваља, нашег родног града – испричала је Милка Штепанкова. – Увек је остављао утисак да је фин момак, али помало и сељак. Никада не бих претпоставила да је имао довољно памети и добре везе за послове с дрогом.

Рекла је да се са Шарићем срела једном, 1993. године, када је дошао да потпише документа потребна за оснивање предузећа. 

       С. Х. Д.

 

 

 

 

 

EUR/RSD 117.3739
Најновије вести