Председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић: У Србији 80 осуђених на 40 година

„У Србији, иако је мала земља, има више од 80 осуђених на 40 година затвора што, између осталог, потврђује и добру казнену политку“,  изјавио је јуче председник Врховног касационог суда Драгомир Милојевић, уз оцену да су резултати судова у Србији изузетни, односно одлични.
milojevic
Фото: Youtube Printscreen

Милојевић је, пред представљање годишњег извештаја о ра­ду Врховног касационог суда о раду свих судова, рекао новинарима да лично, али и већина судија, нема ништа против најављене промене казнене политике и увођења доживотног затвора.

„То је ствар државе и законодавне политике“, рекао је Милојевић, и додао да ипак пооштравање запрећених казни затвора ни у једној земљи није довело до смањења броја кривичних дела, већ је томе допринело брже и ефикасније октривање починилаца кривичних дела.

По његовим речима, веома дробу казнену политику потврђују и „пренатрпани” затвори.

„Како то да је казнена по­литика слаба, а правимо затворе? Чули смо министра полиције да је криминалитет пао, а ако се пооштравају казне, онда значи да криминалитет расте, па би га требало сузбијати“, казао је он.

Милојевић је навео да се осуђенима на доживотни затвор мора дати право на условни отпуст јер би у супротном реаговао Европски суд за људска права.

„Условни оптуст је право, а не обавеза“, рекао је он.

На питање да ли постоје притисци на судове и судије, Милојевић је рекао да директних политичких притисака не­ма али да „перфидни начини” ипак постоје.

„Нема дирекетних притисака, ни тога да неко с линије власти зове телефоном. Али шта је то када неки од највиших државних представника етикетирају судију и кажу „видећемо ко је тај који је донео такву и такву одлуку”, или најављују хапшења и пресуде пре суђења? То је ипак један начин притиска“, казао је Милојевић.

Председник ВКС-а навео да је просечно трајање предмета у Србији у 2012. и 2014. години било преко 560 дана а лане – 270.

„Говорим само за судећу материју, без извршења, јер имамо извршења стара и по 15 година, а када би и она ушла у просек, имали бисмо више од 1.000 дана“, рекао је Милојевић, и додао да „ипак правда без извршења не важи”.

 

EUR/RSD 117.4762
Најновије вести