Пресуда за убиство Бојовића у новембру пред Апелацијом

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду заказао је за крај новембра јавну седницу на којој ће разматрати жалбе на првостепену пресуду којом је Милош Делибашић осуђен на три деценије затвора као организатор криминалне групе чији су припадници убили рођеног брата Луке Бојовића, Николу Бојовића и Милоша Видаковића 2013. године.
Apelacioni sud
Фото: Танјуг/видео архива/Апелациони суд

Седница је заказана за 25, 26, 27. и 28. новембар, прецизирала је за Тањуг портпарол суда Мирјана Пиљић.

Пресуда која ће бити разматрана по жалбама је друга првостепена пресуда, пошто је прву Апелациони суд укинуо прошле године и наложио понављање суђења.

Зато сада Апелациони суд мора да донесе правоснажну одлуку, а пресуду може да потврди, да је преиначи или да сам отвори главни претрес, сам изведе доказе које сматра кључним и пресуди.

Пресуду којом је Делибашић осуђен на 30 година, а остали припадници групе на вишедеценијске казне затвора, донео је Специјални суд у Београду у априлу ове године.

Укинутом првом пресудом, Делибашић је био ослобођен свих оптужби за разлику од осталих оптужених.

Делибашић је осуђен због подстрекавања на тешко убиство Видаковића и због злочиначког удруживања.

Саша Цветановић је осуђен на 35 година затвора због убиства Бојовића, а Ратко Кољеншић на 30 година затвора.

Славиша Новаковић је осуђен на 35 година затвора као саизвршилац у убиству Видаковића, а Милош Војновић, као директни извршилац убиства Видаковића, сада је добио 17 година затвора.

На ова убиства, према оптужници су их подстрекавали Делибашић и убијени Слободан Шарановић.

Сви осим Цветановића осуђени су због кривичних дела злочиначко удруживање и тешко убиство у саизвршилаштву, а Делибашић због тешког убиства у подстрекавању.

Горан Бојанић, који је променио презиме у Малетић, осуђен је само за припадништво овој криминалној групи, коју су према оптужници организовали Делибашић и Шарановић.

Никола, рођени брат Луке Бојовића, убијен је 29. априла 2013. године у Београду, а Милош Видаковић 2. јула у Будви исте године.

Против Шарановића, оптуженог да је заједно с Делибашићем организовао ову групу, поступак је обустављен због смрти, јер је у фебруару 2017. године убијен у Будви испред своје куће.

Кољеншић је недоступан правосудним органима Србије и живи у Црној Гори, која не жели да га изручи Србији, а Славиша Новаковић је у бекству.

Милош Војновић је признао убиство Видаковића и закључио споразумом са Тужилаштвом за организовани криминал који је прихватио суд, а према коме у замену за признање убиства и сведочење у процесу треба да буде осуђен на минималну казну затвора за кривично дело тешко убиство од 10 и по година.

Он је говорио о свом кривичном делу, као и о улози Делибашића у овој групи, али му током првог суђења суд у том делу није поклонио веру, па је ослободио Делибашића.

Због тога је Апелациони суд прошли пут укинуо првостепену пресуду и наложио понављање суђења, након којег је Делибашићу на захтев тужилаштва, Специјални суд поново одредио притвор.

Према тврдњама тужилаштва, главни организатор ове групе и налогодавац убистава био је покојни Шарановић.

Шарановић је, како се сумња, заједно са Делибашићем из освете наложио убиство Николе Бојовића, јер је сматрао да је по налогу Луке Бојовића, убијен његов брат Бранислав Шарановић 2009. године у Београду.

Лука Бојовић је у шпанском затвору од фебруара 2012. године, где издржава казну од 18 година због незаконитог арсенала оружја које је код њега пронађено у Валенсији.

Кољеншић је у Црној Гори и брани се са слободе, која води своју истрагу поводом ових убистава, пошто Србији није изручила Кољеншића и Шарановића

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести