Претрес окривљеном за покушај убиства ножем у Буковцу

На отварању главног претреса Давиду Ч. (21) из Буковца код Новог Сада, окривљеном да је, као средњошколац, покушао да убије ножем једног младића из тог места 2019. године, јуче су саслушани окривљени, оштећени и десетак сведока.
sud u novom sadu FICA4269
Фото: Дневник (Ф. Бакић)

Окривљени, који се брани са слободе, на питање заменика тужиоца одговорио је да не зна зашто је ножем убо баш тамо где су убоди завршили, да се радило о чистој самоодбрани и да је хтео да убије, погодио био грудни кош или неки други витални део тела.

- Он је подигао руку и убо сам га - казао је јуче оптужени.

Оштећени Дарко Р. изјавио је да не познаје окривљеног и да је нож из тог сукоба први пут видео на претресу у суду.

Десетак сведока, сви стари око двадесет година, углавном су остали при исказима датим у тужилаштву пре око две године. Махом су одговарали да немају шта да додају и да се не сећају детаља. 

Иначе, пред претходним већем рочиште у априлу је обележено готово потпуно супротним изјавама о догађају оштећеног и оптуженог.

Окривљени је тада изјавио да га је напало више лица када је излазио из кафића 11. новебра 2019. године око поноћи, те да је у три узастопна напада добио пуно удараца. Наводно, у једном моменту његовог батињања на тлу је угледао расклопљен нож, пригрлио га и кад је дошао у прилику, пришао је оштећеном Дарку Р. и питао га, показујући сечиво, да објасни шта је то, а онда је, пре него што је добио одговор, видео да песница креће ка његовој глави и убо га на два места.

По оптужници, он је с 1,22 промила алкохола у крви, убоде нанео у пределу левог пазуха и грудног коша, у регији где се налазе витални органи. Заступник оптужног акта Александар Амиџић питао је том приликом окривљеног откуд толика разлика од његове изјаве у истрази, а он је казао да је раније поступао по савету тадашњег адвоката и да су му се касније „сложиле коцкице”.

Мада није знао да опише оштећеног, накнадно га је препознао после толико времена и остао при овој новијој изјави.

Оштећени је рекао да никад није видео нож који се спомиње и да није ударио нити вређао и псовао окривљеног, како он тврди, пре него што га је овај убо. Испричао је да је убоден у локалу, а не испред њега и да га је један човек одвезао у Ургентни центар кад су рекли да Хитна помоћ неће да дође. Додао је да он никог није ударао, већ само одгуривао од себе и да не зна шта се дешавало испред локала.

Приликом суочења њих двојице, свако је остао при својим изјавама, а окривљени је, гледајућу у очи оштећеног, казао да му је жао што се догађај десио и извинио се, на шта је повеђени младић ћутао. 

Остало је да се пред већем судије Сање Берак на наредном претресу 24. фебруара испитају вештаци из области судске медицине, психијатрије и психологије као и последњи сведок.

        М. В.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести