Новинарка портала Нова.рс, приведена због текста о КЦВ, пуштена из притвора

БЕОГРАД: Новинарка портала нова.рс Ана Лалић јутрос је пуштена из притвора, потврдио је њен адвокат Срђан Ковачевић, а преноси нова.рс.
zatvor resetke
Фото: Dnevnik arhiva

Лалић је приведена касно синоћ због текста о стању у Клиничком центру Војводина. 

Новинарка портала Нова.рс Ана Лалић је синоћ приведена у Новом Саду и одређена јој је мера задржавања од 48 сати након што је Клинички центар Војводине обавестио тужилаштво и полицију да је својим текстом о вирусу корона узнемирила јавност и наштетила угледу те здравствене установе.

КЦВ је претходно изразио "огорчење због нетачног, непровереног и злонамерног" извештавања".

Клинички центар Војводине (КЦВ) означио је у саопштењу као "нетачан, непроверен и злонамеран" текст објављен на порталу Нова.рс, због навода о томе да мединцинске сестре у овој установи, у јеку епидемије вируса корона, раде без заштитне опреме, указујући да је, "због узнемиравања јавности и рушења угледа", обавестио тужилаштво и полицију.

"Клинички центар Војводине изражава огорчење због нетачног, непровереног и злонамерног извештавања о раду наше установе.

Обавештавамо јавност да су све изнете информације објављене у тексту (на порталу Нова С) под насловом 'КЦ Војводине пред пуцањем: Без заштите за медицинске сестре' неистините и да КЦВ располаже довољном количином потребних лекова, санитетског материјала и личне заштитне опреме.

Због узнемиравања јавности и рушења угледа, Клинички центар Војводине о свему овоме је обавестио надлежно тужилаштво и полицију.

Ово је прилика да апелујемо на све представнике медија о значају објективног и тачног извештавања, посебно у ванредној ситуацији, када се суочавамо са епидемијом вируса

корона јер су, као и здравствени радници на истом задатку- здравствени радници да се баве лечењем, а новинари истинито да извештавају, јер нам је заједничко брига о грађанима.

Неопходно је да представници медија, нарочито у оваквим ситуацијама преузму висок ниво социјалне и професионалне одговорности", наводи се на крају саопштења КЦВ.

Реаговала удружења и странке

Поводом привођења Ане Лалић, новинарке портала Нова због текста о стању у КЦ Војводина данас су се огласили новинари, удружења, политичке странке... осуђујући овај потез и захтевајући њено хитно пуштање на слободу.

Привођење новинарке портала Нова.рс осудило је Удружење новинара Србије (УНС) које је захтевало да она хитно буде пуштена на слободу.

"УНС још једном подсећа државне органе да ванредно стање не сме бити изговор за гушење слободе медија и позива надлежног јавног тужиоца да пусти колегиницу Лалић на слободу и одустане од даљег кривичног гоњења.", наводи се у саопштењу удружења и додаје да је сматрају да је недопустиво и да полиција заплењује опрему новинара и захтева да полиција хитно врати Ани Лалић компјутер и телефоне.

Институт за европске послове такође осуђује привођење и како наводе у саопштењу, "праксу државних органа у застрашивању новинара који обављају посао у интересу јавности да зна у каквом је стању здравствени систем Србије и посебно Клинички центар Војводине о коме је писала новинарка нова.рс Ана Лалић у свом тексту.

Пуштање на слободу Ане Лалић тражили су и Демократска странка, Савез за Србију и Покрет слободних грађана.

Грађански демократски клуб ДС је у свом саопштењу навео да се новинарка Лалић професионално бави својим послом и оценио да се власт од истине коју је, каже, пренела о стању у КБЦ Војводине, брани “слепо силом”

Савез за Србију оцењује да хапшење новинарке показује праву намеру власти да се, како кажу, уместо са суочавањем са епидемијом корона вируса, обрачуна са слободним новинарима и захтева, како наводе у саопштењу,од Александра Вучића да хитно пусти новинарку из притвора и обустави прогониа новинара и застрашивања грађана".

(Фонет, Танјуг)

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести