Ребић: Процењује се да у Србији има 38 криминалних група

БЕОГРАД: Директор полиције Владимир Ребић изјавио је да су процене надлежних органа да у Србији постоји 38 криминалних група, од којих је осам одсто сврстано у криминалне групе с високим нивоом организације.
rebic konferencija
Фото: Tanjug (video)

Према његовим речима, преосталих 92 одсто криминалних група су сврстане као групе са нижим или средњим интензитетом и као такве не представљају значајну претњу по безбедност Србије.

Говорећи на конференцији „Ка безбедној Србији“, Ребић је истакао да организовани криминал и тероризам представљају највећу безбедносну опасност на глобалном нивоу, али и за Србију и регион.

Оно што се за Србију, али и за земље у региону, па и шире појављују као најчешће безбедносне претње су кривична дела из области тероризма, кривична дела у вези са злоупотребама наркотика, кривична дела везана за крађу моторних возила, нелегално држање оружја и муниције, а у последње време посебно се суочавамо са кривичним делима везаним за фалсификовање новца и платних картица, указао је Ребић.

Напоменуо да је Србија усвојила петогодишњи план заједничке процене јавне безбедности, који је донет прошле године, у којем су наведени основни постулати за безбедност Србије, а међу којима су борба против организованог криминала, тероризама, спречавање злоупотребе високотехнолошког криминала и корупције.

Најважнији фактори, каже Ребић, који утичу на стварање криминалних група и њихово дејстовање у Србији су географски положај Србије, непостојање језичке баријере и јака дијаспора на подручју Западне Европе.

Све смо више сведоци чињенице да се криминал с регионалног пребацује на глобални ниво, где се као највеће претње појављују шверц кокаина који иде из земаља Јужне Америке, а друга опасност је нелегали промет наоружања и муниције, истакао је Ребић.

Србија је у случају промета наоружања означена као земља одакле почиње та криминална активност, каже Ребић и објашњава да је то због чињенице да су Србија и овај регион били захваћен ратом, те да је један значајан број „цеви“ остао ван домашаја надлежних органа.

Наш одговор на ове претње мора бити бржи и ефикаснији, а полиција Србије је на међународном нивоу препознат као једана од оних која даје велики допринос у сузбијању свих врста криминала и због тога често добија похвале од Интерпола, каже Ребић.

Према његовим речима, Интерпол у последњих пет година препознаје Србију као једну од 10 најпожељнијих партнера, иако та организација има 190 држава чланица које су веће од Србије и имају више припадника полиције.

EUR/RSD 117.5618
Најновије вести