Ребић о случају Контић: Могло је брже, нема опструирања

БЕОГРАД: Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је било спорости у истрази у случају Ивана Контића који је у Новом Саду брутално претукао младића М. М. (28), али да није постојала системски намера да се окривљеном помогне.
Direktor policije Vladimir Rebić  Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Ребић је, за ТВ Прва рекао и да полиција тренутно нема податке о локацији Контића, да он није у Србији, али да су у контакту с полицијама у земљама у окружењу.

Добијамо повремено информације које одмах проверамо и стално смо у контакту са директором црногорске полиције. С обзиром на то да је расписана црвена Интерполова потерница, он се не може предуго крити. Ја очекујем да ће пре или касније он бити ухапшен, рекао је Ребић.

Он је поновио и да су полицијски службеници одмах по учињеном делу обавестили Основно тужилаштво у Новом Саду, а не тек неколико дана касније.

Чињеница је да у случају Контић постоје одређени пропусти у одређеним фазама поступања. Пријава тужиоцу је била благовремена, али је било одређених полицијских пропуста у смислу да су полицајци радили посао, да тако кажем, траљаво, неизаинтересовано, споро. У сваком случају, није постојала системски намера да се Контићу помогне. Да ли на неком нижем нивоу, постоји могућност да су појединци покушавали, рекао је Ребић, преноси Блиц.

Он је додао и да је министар МУП Небојша Стефановић одмах наложио Секору унутрашње контроле да изврши провере у вези с поступањем полицијских службеника.

Из СУК-а су утврдили одређене пропусте, рекао је Ребић и додао да за то следи сношење одговорности, али да не постоји системско опструирање овог случаја, нити било каква воља врха полиције да се помомогне Контићу.

Он је додао да се дуго чекало на прибављање снимака и да је полиција тек 4. септембра набавила снимак, иако се догађај десио 24. августа.

Релативно дуго се чекало да прибављање снимака, 4. септембра се дошло до снимка. Видео-запис није у надлежности полицијске управе или града, морали смо од власника објекта да тражимо. Такође, потрага је релативно касно расписана и због тога ће неко одговарати, рекао је он.


Случај Миладина Ковачевића полицијски решен

Директор полиције Владимир Ребић рекао је да је случај Миладина Ковачевића полицијски решен.

Оштећена је 16. септембра позвала 192, Ковачевића нисмо затекли на лицу места, узета је њена изјава. За њим је расписана потрага, а 17. смо дошли у посед видео-записа овог кривцног дела. Он се предао и њему је већ 18. септембра одређено полицијско задржвање, а судија је донео одлуку да се брани са слободе, наводи Ребић за тв Прва.

На питање да ли је девојка која је пријавила имала повреде, он наводи:

Мислим да су констатоване одређене повреде, и мислим да су означене као лакше, рекао је Ребић.

Ковачевић је осумњичен за претње девојци Т.Т. (26) пре четири дана у центру Београда.

Прво основно тужилаштво у Београду најавило је жалбу на одлуку суда којом је одбијен његов захтев да суд одреди притвор Ковачевићу.

Он је на саслушању у Првом основном јавном тужилаштву у Београду у целости негирао да је претио девојци.

Ковачевић је у српској јавности познат по случају из маја 2008. године, када је у студентском клубу у Бостону брутално претукао колегу с факултета Брајана Штајнхауера, а због чега је након бекства из САД, процесуиран у Србији.


Како је објаснио, након провере снимка тужилац је остао при томе да се ради о тешкој телесној повреди.

Виши тужилац тражи три дана за консултације и 7. потврђује да остаје квалификација кривичног дела тешке телесне повреде, напомиње Ребић.

Он је додао и да је чињеница да нападнути младић у ПУ Нови Сад долази 2. септембра и даје исказ о нападу, иако до тада није хтео да сарађује. Додао је и да је полиција испоштовала све процедуре у овом случају, али да је "могла да поступа брже".

EUR/RSD 117.5618
Најновије вести