Сакрио злато вредности пет милиона евра у кутији за алат

БЕОГРАД: Око 1,5 килограма злата вредности око пет милиона евра, пронађено је на излазу граничног прелаза Градина, а прекршај је откривен приликом контроле возила које се кретало од Норвешке ка Турској, саопштила је Управа царина.
Zaplenjeno 19 03 2018 Gradina
Фото: Управа царине

Возилом је управљао норвешки држављанин ирачке националности, а са њим је у аутомобилу 16. марта када је прекршај откривен, био још један путник, такође Ирачанин са норвешким држављанством. 

Пошто су царински службеници посумњали у њихове речи да немају ништа да пријаве за контролу, одлучили су се за детаљан преглед и у пртљажнику су убрзо, у кутији за алат, откривене две кесе пуне златног накита. 

Интересантно је, међутим, да је један део накита толико поцрнео да је вештак позван да изађе на терен и потврди да ли је реч о том племенитом металу, јер су путници тврдили да није у питању злато. 

Фото: Управа царине

Анализа је показала да се ради о злату које је претходно паљено, како би се од цариника сакрила права природа кријумчарене робе. 

Укупно је заплењен 1.321 грам злата и то три златника, ломљено 22-каратно и ломљено старо злато од 14 карата. 

Вредност откривеног злата је процењена на око 5 милиона динара, а пошто је то износ већи од трећине вредности аутомобила, и „мерцедес“ је привремено задржан, док су путници платили и новчану казну у износу од 200.000 динара.

EUR/RSD 117.5205
Најновије вести