Селаковић: Трговина људима је вид организованог криминала

Трговина људима представља вид организованог криминала и државни органи морају да сарађују, како међу собом, тако и са организацијама цивилног сектора и грађанима,

уколико се жели да борба против трговине људима буде успешна и ефикасна, изјавио је данас министар правде Никола Селаковић.

Како се наводи у саопштењу Министарства правде, Селаковић је, поводом Међународног дана трговине људима, рекао да се скоро свака држава у свету сусреће са модерним ропством, које највише погађа сиромашне земље и земље у транзицији.

"Као такво, ово дело мора бити увек са посебном пажњом и ажурношћу процесуирано од стране тужилаштва и судова, како због учионица овог тешког дела, тако и због жртве којој су нарушена основна људска права, а достојанство уништено", рекао је Селаковић.

Он је истакао да трговина људима представља вид организованог криминала који превазилази територију једне државе и има облик регионалног и међународног удруживања појединаца и кримиланих група.

"Зато је од изузетног значаја да постоји чврста међународна сарадња међу институцијама и државним органима, нагласио је министар правде.

Према његовим речима та сарадња дефинисана је међународним конвенцијама и посебним билатералним уговорима које је Србија закључила са другим државама.

"Закон о међународној правној помоћи предвиђа посебне мере, нарочито значајне код откривања и сузбијања кривичних дела са елементима организованог и транснационалног криминала, и омогућава и непосредну комуникацију између правосудних органа што доприноси ефикаснијем и благовременом пружању правне помоћи, наглашава Селаковић.

Он је подсетио да је Србија закључила 51 уговор са 30 земаља, приступила конвенцијама Уједнињених нација и њених организација, као и ратификовала Конвенцију Савета Европе о трговини људима, којима је додатно регулисала своју сарадњу са осталим државама када је у питању кривично дело трговина људима.
(Танјуг)

EUR/RSD 117.5845
Најновије вести