Шеснаест жртава трафикинга, половина малолетнице

У првој половини ове године у Србији је регистровано 16 жртава трговине људима, међу њима осам малолетница, које су биле жртве сексуалне експлоатације и принудних бракова, саопштио је „ИБС СА – Биро за борбу против трговине људима”.
trafiking Foto: Youtube/printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Та организација је поводом Светског дана борбе против трговине људима навела да је Србија важила за транзитну земљу у процесу трговине људима и да је примарно идентификована као земља порекла када су у питању жртве експлоатације. Међутим, протеклих година статистика показује да у Србији доминира унутрашња трговина људима.

Окидач за врбовање потенцијалних жртава су у великој мери сиромаштво, незапосленост, насиље у породици, дискриминација у приватном и пословном животу.Биро наводи да у борби против трговине људима прва и најважнија полазна тачка морају бити едукације, предавања, доступност информација, подизање свести у јавним презентовањима тог великог криминалног проблема с којим се сусрећемо.

Старосна граница деце увучене у ланац трговине људима све је нижа, па је с 15-16 година пала на 12-13.

Треба стално инсистирати на бројевима телефона, местима и организацијама којима се жртва, потенцијална жртва или очевидац може јавити и пријавити кривично дело.Та организација наводи и да је сексуална експлоатација један од највећих и најраспростарњенијих облика искоришћавања жена и деце широм света, и као таква оставља најтеже последице на жртву.

Осим радне експлоатације, принудних бракова, просјачења, трговина органима је добила нову димензију у криминалним активностима јер доноси велики профит.Око 80 одсто идентификованих жртава трговине људима у Србији су жене и деца с ових простора, а сексуална експлоатација је најзаступљенији вид искоришћавања, саопштила је невладина организација „Астра” поводом Светског дана борбе против трговине људима.

Развој нових технологија, а нарочито друштвених мрежа, олакшао је, убрзао и учинио мање видљивим процес регрутације жртава, а измењене политичке околности и сиромаштво допринели су масовним покушајима да се на непроверене и често рискантне начине дође до бољег живота.Посебно је алармантна чињеница да проценат заступљености малолетника у укупном броју идентификованих жртава из године у годину расте и тренутно износи око 40 одсто од укупног броја свих жртава.

С. Х. Д.

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести