Српско и босанско удружење тужилаца јачају сарадњу

БЕОГРАД: Председник Удружења судија и тужилаца Србије (УСТ) и заменик Вишег јавног тужиоца у Београду Ненад Стефановић састао се данас у Неуму са тужиоцем Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево и Председницом Удржења тужилаца Федерације БиХ Шеилом Хељић, саопштило је УСТ.
Udruženje sudija i tužilaca  Foto: ust.rs
Фото: Удружење судија и тужилаца Фото: ust.rs

Током XII саветовања тужилаца које је организовало Удружење ФБИХ тужилаца, домаћини су изразили спремност за потписивање меморандума о сарадњи два сруковна удружења у Београду.Будући меморандум о сарадњи, како је оцењено, представљаће печат добре регионалне сарадње струковних удружења.Тим поводом Стефановић је рекао да је задовољан срдачним пријемом организатора и спремношћу колега из региона на сарадњу.

"Имали смо и билатералне разговоре са колегама из целог региона, уз исказну спремост за развијање сарадње у интересу струке и јачања професионалног интегритета, као и размене искустава у вези методологије сузбијања свих облика криминалитета. Ово је први корак ка унапређењу односа и развијању сарадње свих тузилаца из региона", рекао је Стефановић.

УСТ учествује на тродневном саветовању у Неуму, где је учешће узело више од 200 тужилаца из БИХ и региона, представника невладиних организација и међународне заједнице.

Саветовање је организовало Удружење тужилаца Федерације Босне и Херцеговине заједно са Центром за едукацију судија и тужилаца Федерације БиХ и Републике Српске, уз подршку Мисије ОЕБС-а у БиХ, УНИЦЕФ-а, и осталих партнера.

Посебан акценат на саветовању је стављен на организовани, привредни криминал и корупцију, ратне злочине, имовинско-правне захтеве у кривичним поступцима, миграције, децу која су оштећена кривичним делима, спречавање насиља над децом у дигиталном окружењу и трговина људима и родно заснованом насиљу.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести