Суд потврдио: Испуњени услови за изручење Тристана Вотерса

БЕОГРАД:  Виши суд у Београду поново је, након две укинуте одлуке, донео решење којим је потврдио испуњеност законских услова за изручење Тристана Вотерса Аустралији, која га тражи због међународног шверца кокаина.
visi sud, tanjug
Фото: Tanjug

Вотерс је у екстрадиционом притвору у Београду, 10 и по месеци, од хапшења 15. јануара.Ухапшен је заједно са још двојицом аустралијских држављана, Дејвидом Кемпбелом и Роханом Арнолдом, по потерници Аустралије у београдском хотелу Метропол, због сумње да су учестовали у међународном шверцу кокаина.

Арнолд и Кемпбел су још раније изручени пошто су се сагласили са екстрадицијом матичној земљи, док се Вотерс противи изручењу.Апелациони суд у Београду је два пута до сада по жалби Вотерсових адвоката укидао првостепену одлуку суда о испуњености услова за изручење уз налог суду да од Аустралије затражи доказе о испуњености претпоставки за изруцење.

Новом одлуком суда констатовано је да су испуњени услови за изручење, рекла је за Танјуг портпарол суда Бојана Станковић и додала да и на ово решење Вотерс и његови браниоци имају право да се жале Апелационом суду.Након правоснажне одлуке о судова о испуњености услова за изручење, коначну реч о томе даје министар правде Србије.

Вотерс је у екстрадиционом притвору у Београду од хапшења у јануару ове године.Аустралија Вотерса тражи због кривицних дела из кривицног закона Кономвелта: "увоз комерцијалне колицине границно контролисане дроге у Аустралију", затим "завера за увоз комерцијалне колицине границно контролисане дроге у Аустралију" и "завера за поседовање илегално увезене комерцијалне колицине границно контролисане дроге".

Вотерс је у екстрадиционом притвору који му је одредио Специјални суд 24. јануара, након пријема међународног налога за хапшење (потерница) који је за њим издао Интерпол у Канбери.Сва три поменута Аустралијанца су ухапшена у Београду по налогу Тужилаштва за организовани криминал, које је поступало по замолници аутралијских истражних органа из новембра прошле године у оквиру медународне истраге шверца дроге.

У акцији коју су у Метрополу спровели оперативци Службе за борбу против организованог криминала од ухапшених је тада заплењено 638.020 евра, 11.350 аустралијских долара, 4.000 америцких долара, 18.300 чешких круна, 528.000 вијетнамских донга, 9.000 јапанских јена, 2.940 кинеских јуана, 2.500 тајландских бахта, 863 сингапурска долара, 112.000 динара, као и један пиштољ, саопштила је полиција.

Према полицијском саопштењу након хапшења, истрага против њих је поцела у априлу 2017. године, када је у луку Сиднеј из Кине стигао контејнер са целицним цевима, у цијим шупљинама је пронадено 1.280 килограма кокаина, који је био спакован у 2.576 пакета.Заплењени наркотици су били одличне чистоце, а њихова тржишна вредност је процењена на 500 милиона аустралијских долара, саопштила је тада полиција.

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести