У ЈОХАНЕСБУРГУ О СРПСКИМ КРИМИНАЛЦИМА Убице као да су прошле војну обуку

НОВИ САД; Власти у Јоханесбургу раде на расветљавању низа убистава у које су умешани и српски држављани, а сарађују са српским властима преко Интерпола и дипломатских канала, пише јуче јужноафрички портал „Њуз24”.
1
Фото: pixabay.com

Како се наводи, власти Јоханесбурга су наизглед признале да серија убистава у којима су учествовали Срби укључени у организовани криминал нису изоловани инциденти. Према писању портала, у граду се догодило најмање шест убистава источноевропљана у последње две године.

До данас, нико није ухапшен или оптужен, али је полиција потврдила да су случајеви централизовани, односно да се тренутно утврђује има ли везе између случајева.

То је за „Њуз 24” потврдио и полицијски бригадир Виш Наиду.

- Постоји тим разних стручњака из различитих области који раде на овим случајевима. Сарађујемо и са српским властима преко Интерпола и дипломатских канала, нарочито како бисмо идентификовали појединце који су у ове случајеве укључени - изјавио је Наиду.

Убиства су била смела, наводи портал, додајући да су починитељи у сред бела дана пуцали из полуаутоматског оружја, а чини се и да су прошли војну обуку.

Последње убиство догодило се у априлу, када је 59-годишњи Иван Ђорђевић убијен у насељу Хајбери у Брајанстону.

- Иако су поједине жртве држављани Србије, доћи ћемо до коначног закључка само када се у потпуности истраже све чињенице и информације у случајевима и када се испитају сви укључени - рекао је Наиду.

Амбасадор Србије у Јужној Африци Горан Вујичић изјавио је да заједно са својим тимом ради са јужноафричим властима из Министарства за унутрашње послове.

Представници Србије у Јужној Африци нису упознати да постоје организоване српске криминалне групе, али да многи користе лажне исправе, што ствари чини значајно тежим, каже Вујичић.

- Разумемо да постоје поприлично велике криминалне организације у окружењу Србије које би могле да буду повезане са овим организацијама (у Јужној Африци), али немамо информација да у Јужној Африци има криминалних организација које воде држављани Србије - рекао је амабсадор Србије.

Како наводи портал, мотив убистава још увек није у потпуности расветљен.

- Разумемо да постоје поприлично велике криминалне организације у окружењу Србије које би могле да буду повезане са овим организацијама (у Јужној Африци), али немамо информација да у Јужној Африци има криминалних организација које воде држављани Србије - рекао је амабсадор Србије.

Како наводи портал, мотив убистава још увек није у потпуности расветљен.

Серија ликвидација прошле године почела је у априлу када је у сачекуши на семафору у Јоханезбургу  убијен Милан  Мики Ђуричић, за којим је Србија трагала након што му је изречена казна од 30 година затвора због учешћа у убиству Жељка Ражнатовића Аркана.

Истог месеца, али на Новом Београду ликвидиран је Горгије  Горг Дармановић, двоструки агент из ЈАР, а наводно се доводио у везу с подземљем те државе.

Спекулисало се да је био добар пријатељ с Гаврићем и Ђуричићем. Наводно је ликвидиран управо да не би открио ко стоји иза убиства Ђуричића. Српска полиција убрзо је расветлила ову егзекуцију и као убицу означила Крушевљанина Дејана Станковића, званог Ждрокинац.

Три месеца касније, у истом делу Јоханезбурга у којем је убијен и Милан Ђурићић Мики, ликвидиран је и Дарко Кулић.

Трговац дијамантима и златом, Херцегновљанин Ђорђе Михаљевић (44), изрешетан је у Бедфордвјуу, предграђу Јоханезбурга септембра 2018.

У Јоханезбургу је марта ове године убијен Београђанин Југослав Смиљкић (52), и то у моменту када је зауставио мотор да би на мобилном телефону откуцао поруку. Смиљкић у Србији није довођен у везу са криминалним пословима, али непотврђене информације указују да је био у добрим односима са Гаврићем и Ђуричићем. Да ли је овај Звездарац због тога платио главом, није познато, а медији у ЈАР спекулишу да је био повезан и са трговином наркотицима.    Е. СХ

EUR/RSD 117.5935
Најновије вести