У Јужној Бачкој лане десет процената мање малолетничког криминала

У току протекле године био је пријављен 691 малолетни учинилац кривичних дела, што је смањење од 10,9 посто у односу на 2018.
1

Више од 67 процената су кривична дела против имовине, 12 одсто је повећан број предлога за изрицање кривичних санкција, а 29 процената број тих предлога према млађим малолетницима.

У 2019. години је било 365 предмета притив малолетника из надлежности Прекршајног суда у Новом Саду, што је смањење од 15 процената, уз опадање тежих прекршаја.

Ти подаци предочени су на 8. конференцији стручњака ангажованих у области рада с малолетним учиниоцима кривичних и прекршајних дела с подручја Јужнобачког округа. Конференцију су отворили директорка Центра за социјални рад града Новог Сада Добрила Чачија и заменик председника Вишег суда у Новом Саду судија Ненад Симовић.

Истакнуто је да се неопходне хитне измене и допуне Закона о малолетним учиниоцима кривичних дела, формирање установе за привремени смештај малолетника на нивоу округа да би се избегло њихово притварање, и установе на нивоу Републике за малолетнике којима је неопходно лечење и оспособљавање.

– О резултатима рада у 2019. години излагали су представници Апелационог суда у Новом Саду, Вишег суда у Новом Саду и Основног и Вишег јавног тужилаштва у Новом Саду, Прекршајног суда у Новом Саду, Полицијске управе Нови Сад и Центра за социјални рад града Новог Сада, али и представници Дневног боравка за децу с проблемима у понашању, Свратишта за децу и младе, Новосадског хуманитарног центра и Центра „Вита“ – саопштила је јуче портпаролка Вишег суда у Новом Саду Јелена Остојин.

Д. Н.

EUR/RSD 117.5802
Најновије вести