У поступку за убиство на пумпи: Флекицин бранилац затражио изузеће

Суђење Милошу Сребрићу, званом Флекица, кога београдскоВише тужилаштво терети за разбојништво на бензинској пумпи НИС-а у Великом Мокром Лугу 25. маја 2017, и убиство раднице на пумпи деветнаестогодишње Кристине Каплановић, јуче је у Вишем суду у Београду спојено с процесом Стефану Роквићу, оптуженом за непријављивање кривичног дела.  
1
Фото: Кристина Каплановић, Фото: Фацебоок 

Два месеца откако је против њега поднет оптужни предлог, Роквић се јуче први пут нашао на оптуженичкој клупи поред Сребрића због оптужбе да га није пријавио.

Ипак, медијске најаве да ће Роквић изнети одбрану показале су се као претеране јер се приликом првог појављивања на главном претресу оптужени изјаснио да „неће давати исказ, нити одговарати на питања, а остаје при одбрани коју је дао у истрази” и да „не оспорава наводе оптужног предлога”.

По писању медија, Роквић је на саслушаању у истрази наводно испричао да је критичне вечери возио Сребрића у његово село код Велике Плане и да је током вожње Сребрић затражио да стане на ауто-путу код пумпе да нешто купи. Након што се вратио у аутомобил, наставили су пут и тек сутрадан је чуо за убиство девојке и повезао шта се десило. Наводно је добио озбиљне претње да никоме ништа не прича и склонио се у иностранство.

Насупрот предлогу које је јуче изнело Тужилаштво – да се у поступку изврши увид у Роквићеву изјаву дату током истраге у новембру 2019. године и изведу одређени докази као и налаз о вештачењу – одбрана оптуженог Сребрића је тражила да се записник о саслушаању Роквића издвоји из предмета као незаконит.

Адвокати Југослав Тинтор и Владан Јевтић, који бране Сребрића, јуче су затражили да се непосредно на главном претресу испита сведок који је критичне вечери у време кобног догађаја око 22.30 сата био на ауто-путу надомак пумпе, као и да се опис гардеробе коју је, по Роквићевом исказу, Сребрић носио критичне вечери, упореди са снимцима безбедносних камера.

– Чим упоредите снимке камере с оним што је Роквић рекао на саслушању, све ће бити јасно – нагласио је адвокат Јевтић.

Сребрићева одбрана предлаже, између осталог, и да се непосредно на суђењу испита вештак који је обавио просторно-временско вештачење.

Адвокат Југослав Тинтор је током јучерашњег суђења затражио изузеће поступајуће судије.

Тинтор је истакао примедбу на начин како судија води поступак након што је његов колега Јевтић добио две опомене. У захтеву за изузеће судије због сумње у непристрасност, бранилац је истакао примедбе на поступање судије, између осталог, по питању поштовања процесних права одбране и поводом начина диктирања записника, и заложио се да се суђење снима.

Процес против Милоша Сребрића покренут је средином августа 2017. године, кад је и ухапшен, а оптужба га терети да је у ноћи 25. маја 2017. на бензинској пупми НИС-а у насељу Велики Мокри Луг, маскиран и уз употребу ватреног оружја, починио разбојништво и том приликом тешко ранио радницу Кристину Каплановић, која је после четири дана преминула од задобијених повреда.

Адвокат Југослав Тинтор је истакао примедбу на начин како судија води поступак након што је његов колега Јевтић добио две опомене.

По чињеницама утврђеним током истраге, приликом кобног разбојништва на бензинској пумпи, пљачкаш је, у намери да се дочепа касе, у којој је те вечери било 10.000 динара, уперио пиштољ у троје запослених, а хитац који је испалио погодио је несрећну девојку у главу, после чега се разбојник дао у бекство без новца. Оптуженом Милошу Сребрићу на терет су стављена кривична дела тешког убиства, разбојништва и недозвољене производње, држања, ношења и промета оружја и експлозивних материја.

Ј. Јаковљевић  

EUR/RSD 117.5825
Најновије вести