Ублажена казна Стаменковићу за “провалу” тестова

БЕОГРАД: Апелациони суд у Београду правоснажно је осудио на годину дана кућног затвора машинисту рото штампе Игора Стаменковића поводом оптужби да је неовлашћено из штампарије узео тестове из математике за малу матуру за 2018/2019. годину.
presuda cekic pixabay
Фото: pixabay.com

С обзиром да су тестови из математике били "проваљени", дошло је до одлагања полагања теста из математике за два дана.

Стаменковћ је осуђен за кривично дело повреда тајности података, а Апелациони суд му је казну од годину дана затвора преиначио у казну од годину дана кућног затвора без електронског надзора, маводи се у одлуци Апелационог суда која је данас објављена.

Њему је изречена и мера безбедности - забрана обављања послова за руковање подацима који представљају тајне податке од осам година.

Стаменковић је осуђен јер је 14. јуна 2019. године, у Београду, неовлашћеено “непозваном” лицу учинио доступним податке до којих је на други начин дошао, а који представљају тајне податке са ознаком тајности „ИНТЕРНО“ - тестове завршног испита из математике за школску 2018/2019 годину, наводи сд у пресуди.

Он је у просторијама у штампарији, док је обављао послове машинисте - рото штампе, искористио моменат застоја машине у процесу штампања, те је пазећи да га не примете припадници полиције који су били присутни, неовлашћено узео завршне тестове, ставио их у доњи део тренерке.

Потом их је проследио члану своје породице-сину, који је потом преко „Инстаграма“ то даље проследио другим лицима.

По налажењу Апелационог суда, у делу одлуке о казни, правилно је првостепени суд од олакшавајућих околности за окривљеног ценио његов ранији живот и породичне прилике, док је од отежавајућих околности ценио јачину повреде заштићеног добра, односно да је дошло до одлагања полагања завршног испита из математике на територије Републике Србије.

Међутим, Апелациони суд сматра да су испуњени услови да окривљени издржава казну затвора у просторијама у којима станује јер се у конкретном случају може очекивати да ће се и на тај начин остварити сврха кажњавања.

Стамековић је током суђења негирао крађу теста из шпампарије, тврдећи да је узео само један празан бели папир како би га употребио уместо толет папира, након што му је позлило.

Током суђења утврђено је да на снимку са камере из објекта фали 20 минута материјала, а саслушани сведоци нису умели да објасне како и због чега.

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести