Укинуто решење о потврђивању оптужнице за убиство Ивановића

ПРИШТИНА: Апелациони суд у Приштини укинуо је решење којим је била потврђена оптужница против шесторо оптужених за умешаност у убиство лидера Грађанске иницијативе Оливера Ивановића 16. јануара 2018. године и наложио Основном суду поново одлучивање.
sud1
Фото: freeimages.com, ilustracija

Један од бранилаца оптужених у том случају, адвокат Дејан Васић, рекао је за Танјуг да је овом одлуком Апелациони суд у Приштини прихватио све аргументе одбране који су истицани од почетка поступка.

"Практично, овим решењем извршена је тотална демистификација аматерске оптужнице и указано је да тужзилаштво од почетка није имало баш никакав доказ о постојању било какве организоване групе, а још мање доказ да та група учинила оно што се наводи у оптужници", наглаисо је Васић.

Он сматра да је ова одлука Апелационог суда храбра, часна и поштена, а од Основног суда у Приштини сада очекује да у поновном поступку одлучивања одбије потврђивање оптужнице и оптужене ослободи одговорности.

Такође сматра да Основни суд сада мора пусти окривљене који се неосновано налазе у у притвору и дозволи им да се бране са слободе.

За ушеће у овом убиству на разне начине и за различита кривична дела оптужено је девет Срба - Недељко Спасојевић, Марко Рошић, Раде Басара, Силвана Арсовић, Драгиша Марковић, Жарко Јовановић, као и тројица оптужених који нису доступни косовским органима - Звонко Веселиновић, Милан Радоичић и Жељко Бојић.

Оптужницом се окривљени терете за кривична дела учешће или организација криминалне групе, злоупотреба службеног положаја или овлашћења, помоћ у извршењу кривичног дела тешког убиства, неовлашћено поседовање, контрола или поседовање оружја, откривање службене тајне, злоупотреба службене дужности у саизвршењу и манипулација доказима у саизвршилаштву.

Лидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић убијен је 16. јануара 2018. године, испред седишта своје странке у Косовској Митровици.

EUR/RSD 117.5794
Најновије вести