За ратне злочине у ХР 7,200, у БиХ 2,748, а у Србији 825 година затвора

БЕОГРАД: У поступцима за ратне злочине на подручју бивше Југославије, највише година затвора је изрекла Хрватска - 7.200, следи Босна и Херцеговина са 2.748, а правосуђе Србије је од 2003, када је почело са радом Веће за ратне злочине, изрекло 825 година и два месеца затвора, пише Политика.
zatvor resetke
Фото: Dnevnik arhiva

Укупан број "затворских дана", према подацима до којих је Политика дошла током истраживања, сразмеран је броју оних против којих су поступци вођени, што значи да је пред судовима у Хрватској због ратних слочина одговарао највећи број оптужених.

Великом броју пресуда у Хрватској "кумовала" је и чињеница да се пред тамошњим судовима поступци против окривљених воде и у њиховом одсуству, што у Србији и БиХ није случај.

У Тужилаштву Србије за ратне злочине рекли су да су неки случајеви и даље отворени, али одговорно тврде да се на њима ради, пошто "у неким предметима постоје објективне потешкоће које онемогућавају откривање починилаца или њихово привођење правди".

Према подацима достављеним листу, у том тужилаштву тренутно се поступа по 18 оптужница, којима је обухваћено 49 особа, воде се истраге против 186 осумњичених, док је 2.537 предмета у фази преткривичног поступка.

sa strane
21.10.2019 • 19:13
Da , amnestirani su svi albanci ovk, bez obzira na zlocine koji su pocinili, pa se to sad sveti Srbiji.
EUR/RSD 117.5647
Најновије вести