Завршено суђење службеници некадашње Владе Војводине

НОВИ САД: У новосадском Вишем суду јуче је је завршено суђење Новосађанки Славици Луковац (58), оптуженој да је починила више кривичних дела примања мита као службеница у некадашњој Влади Војводине.
sudnica
Фото: pixabay.com

Њој се приписује да је од априла 2012. године до јануара 2013, у својству службеног лица – самосталног стручног сарадника за област кинематографије и позоришног стваралаштва и сличним пословима у Покрајинском секретаријату за културу и јавно информисање Војводине захтевала поклон и новац и примила паре да у оквиру свог службеног овлашћења изврши службену радњу коју би морала учинити.

На јучерашњем рочишту окривљена је очекивала да јој се појасни прецизирана оптужница и поновила да није крива за дела која јој се стављају на терет.

У судници је јуче поново саслушан аудио-снимак с тридесетак забележених порука на телефонској секретарици продуценткиње Снежане П. из екипе филмова „Добра жена” и „Споменик Мајклу Yексону”, а све се своде на молбе за уплату пара, које се приписују окривљеној. Често се радило о љубазном преклињању за давање више десетина хиљада динара, а које је јуче окривљена препознала и прихватила као своје. 

„Сада ми се чини да сам претерала. Није требало толико да је зовем“ казала је јуче оптужена: „Имала сам великих здравствених проблема и била у финансијској кризи. Али, радило се о тражењу позајмица за које ми је дотична претходно рекла да неће бити проблема. При изношењу завршних реч заменик ВЈТ-а Александар Амиyић остао је у целости при прецизираном оптужном акту, за који сматра да је у поптуности доказан у поступку, односно где се окривљена терети за седам дела примања мита.“

Бранилац окривљене адвокат Горан Папић, насупрот томе, сматра да она није имала такав стаус да је могла починити поменута дела и тражио је за своју брањеницу ослобађање кривице. Он је наговестио да би се, у случају да суд оцени да се ради о почињеној кривици, пре могло радити о некој врсти дела преваре.

Папић сматра да у том случају треба изрећи условну осуду или изржавање казне у стану окривљене јер, како је навео, постоји низ олакшавајућих околности.

Изрицање пресуде председница већа судија Тамара Радовић заказала је за сутра.

Како смо писали, међу оштећенима су позната имена из света домаћег филма, између осталих  Мирјана Карановић и Бранислав Трифуновић, који су дали изјаве у поступку.

Славица Луковац је првостепено осуђена на три године затвора због шест дела мита. На ту одлуку жалили су се и Тужилаштво и одбрана. 

У отварању поновљеног претреса није било нових доказних предлога, па је читана обимна документација из пет регистратора у којима је око 2.000 страна,.

Иначе, увидом у документацију, на прошлом рочишту указано је на уговоре, дописе, потврде, решења, извештаје и захтеве у вези с филмовима који су суфинансирани у поменуто време из буyета Покрајине. Реч је о пројектима „Дани лудила”, „Монтевидео, бог те видео”, „Други сусрет”, „Одумирање”, „Споменик Мајкл Yексону”, „Добра жена” и „Апофенија”.

Оптужена је на претресу, лане, изјавила да није крива и да остаје код раније изнете одбране. Тада је казала, као што је и јуче тврдила, да је њен посао био да припрема документа за филмске пројекте. 

„Нисам била овлашћена за доношење било каквих одлука, за то су били овлашћени секретар, његов помоћник и комисија“, истакла је Славица Луковац.

Оценила је да се ради се о комплексном процесу у којем је била само сегмент и, како је казала, није могла утицати на толико фактора, те на динамику исплата.

М. Вујачић

EUR/RSD 117.5653
Најновије вести