ЗР: Државна службеница осуђена на три године због примања мита

ЗРЕЊАНИН: Апелациони суд у Новом Саду потврдио је пресуду Вишег суда у Зрењанину којом је Ж. К. оглашена кривом због продуженог кривичног дела примање мита и осуђена на казну затвора у трајању од три године.
zatvor, tanjug
Фото: Tanjug/O.Toskić, arhiva

Истом пресудом, окривљени М. С. је осуђен на казну кућног затвора у трајању од шест месеци због кривичног дела примање мита у помагању, а иста казна изречена је и М. Ф. због једног продуженог кривичног дела примање мита у помагању и Р. Т. због једног продуженог кривичног дела давање мита. Још пет особа је осуђено због давања мита. Изречене су им условне осуде и утврђене казне затвора у трајању од по шест месеци, с роком проверавања од две године.

Поред тога, окривљеној Ж. К. је изречена и мера безбедности – забрана обављања дужности државног службеника на пословима из делокруга државне управе у трајању од једне године по правноснажности пресуде. Такође, суд је од окривљених одузео прибављену имовинску корист, и то од окривљене Ж. К. 2.612.450 динара, од окривљеног М. С. 44.700 динара и од окривљеног М. Ф. 45.900 динара.

Окривљена Ж. К. је оглашена кривом и осуђена због тога што је током 2012. и 2013. године, радећи као државна службеница Републичког геодетског завода, Службе за катастар непокретности у Зрењанину, у више наврата, ради прибављања података и документације из архивске грађе службе, захтевала и примала новац од грађана, којима је та документација била потребна за поступак реституције. У томе су јој, у појединим случајевима, помогли окривљени М. С, М. Ф. и Р.Т.

Поред тога, Ж. К. је оглашена кривом и осуђена и због тога што је у истом периоду и својству захтевала и примала новац и од правних лица, како би им издала податке из архивске грађе и јединствене евиденције службе у којој је била запослена. Истовремено, она је у једном случају, захтевала новчану накнаду да би убрзала упис хипотеке у катастру непокретности. А у својству судског вештака је захтевала од странке у судском спору новчану накнаду, како би израдила вештачење у њену корист.

Остали окривљени оглашени су кривим и осуђени због тога што су окривљеној Ж. К, као службеном лицу, платили тражену новчану накнаду, односно дали јој мито.

Ж. Б.

Mr.No
05.03.2020 • 13:38
Ko je Ž.K ? 😠
EUR/RSD 117.5803
Најновије вести