Ауторски свет покретних слика на фестивалу „Дунавски дијалози“

Пројекција филмова Генадија Попескуа, уметника из Молдавије, Ане Недељковић и Николе Мајдака Јр, уметника из Србије, биће одржана у уторак у 18 часова у Спомен-библиотеци Карловачке гимназије у Сремским Карловцима.
Karlovačka gimnazija Foto: Dnevnik.rs
Фото: Фото: Дневник.рс

Пројекција филмова одвија се у оквиру Фестивала савремене уметности „Дунавски дијалози 2019”, и њеног посебног сегмента под називом “Уметнички дијалози низ Дунав: од Апатина до Кладова.”

Ради се о ствараоцима сличних ауторских концепата и анимираних филмова у којима се на метафорички начин критички говори о свету и времену у коме живимо.

– Филм Ане Недељковић и Николе Мајдака Ј. је плод личних трауматичних искустава стечених у времену у коме путовања нису била могућа због отежаног визног режима. У филму њихов црвени аутобус кружи градом никако не успевајући да се запути ка другим пределима и да стигне ,,у обећани свет туристичке разгледнице”... Овај филм, међутим, није само занимљива, духовита и иронична прича о оградама које су заиста постојале у скорој прошлости у нашем окружењу, јер у моменту када је филм Ане Недељковић и Николе Мајдака Јр. почео да се емитује, нове граничне ограде постају универзални феномен, јер се њима спречавају масовна избегличка ,,путовања” у Европи, Азији, Америци... - најављују организатори.

Филм молдавског концептуалног уметника, перформера и аутора анимираног филма Генадија Попескуа ,,Река Раут” је, такође, пун метафоричких назнака о савременом свету. Његови анимирани јунаци крећу се кроз стварни пејзаж, те све њихове акције постају снажне, уверљиве, сугестивне. Ипак, како додају организатори, окосница целокупне приче јесте ,,цитирање” и ,,покретање” сцене са  Бројгелове слике ,,Слепац води слепце”. Ради се о метафори која је коришћена од древних времена као критика ,,слепих” вођа и њихових беспоговорних следбеника. А крајњи резултат тих метафоричких призора је предвидљив баш како је то означено библијским текстом и речју Исусовом, који у разговору са фарисејима закључује: ,,А слепац слепца ако води, оба ће у јаму пасти”.

- Попеску ову библијску тему адаптира у актуелном времену и тако оштро и потпуно критички промишља нашу стварност, поготово када је његова критика усмерена ка осуди оних који данас руководе светском политичком сценом. Дакле, Попеску је уметник који препознаје дух нашег доба и покушава да своје посматраче освести пред свим замкама света и времена у коме живимо... - указују организатори.

        Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести