Бјелогрлић: Друга сезона "Сенки" мој креативни максимум

БЕОГРАД: Друга сезона телевизијске серије "Сенке над Балканом" представљена је данас у присуству редитеља Драгана Бјелогрлића, сценариста Бобана Јевтића и Дејана Стојиљковића и дела глумачке екипе у Југословенској кинотеци.
1
Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

Након новинарске пројекције у сали "Макавејев" медијима се прво обратио Драган Бјелогрлић, креатор и редитељ серије, који је истакао намеру креативног тима који предводи да другу сезону популарног телевизијског формата створи тако да у њој уживају гледаоци који нису видели ниједну епизоду из премијерне сезоне.

"Покушали смо да радимо и стварамо неоптерећени успехом прве сезоне...Да избегнемо наш менталитетски специјалитет опуштања после успеха у неком послу. Настојали смо да задржимо стил и препознатљиву естетику серије и у другој сезони. Драматургија спаја неколико прича у финално разрешење заплета. Имамо доста нових ликова и драго ми је да нам се у другој сезони придружио нови сценариста Бобан Јефтић који нам је помогао да се више бавимо профилисањем ликова и уравнотежењем приче у односу на премијерну сезону", казао је Бјелогрлић.

Он је додао да је телевизијска серија "Сенке над Балканом" за њега веома битно дело.

"Друга сезона је у сваком смислу мој креативни и људски максимум у овом тренутку", казао је Бјелогрлић.

За њега нема дилеме да серија јесте доживљена у делу јавности као видео-читанка о делу историје који је био слабо заступљен у образовном систему.

"Серијом смо ушли у озбиљне историјске теме и то је њен најважнији аспект у локалним оквирима. ''Сенке'' се стално крећу између онога што се десило и онога што је могло да се деси. Ми не изврћемо ниједну историјску чињеницу, али начин на који ми долазимо до неког историјског догађаја је плод наше маште и креативности. Не дајемо погрешну информацију и то је важно", казао је Бјелогрлић.

Најавио је да ће на пролеће Телевизија Прва емитовати другу сезону серије "Сенке над Балканом".

Судећи по првој епизоди друге сезоне серијала наставак поново пред гледаоце доноси динамичне и мистериозне епизоде и врхунску продукцију.

Друга сезона, како каже Бјелогрлић, доноси и потпуну новину у пласману домаћих серија.

Наиме, сви гледаоци, како у земљи тако и у иностранству, имаће могућност да погледају одједном свих 10 епизода друге сезоне "Сенки".

"Одлука да све епизоде серије буду доступне на интернет платформи ЕОН су наш храбри искорак у будућност. Драго ми је да је серија поново доступна свим гледаоцима у Србији и региону, да не морају да буду корисници одређеног кабловског провајдера да би могли да гледају серију, већ је довољно да имају само добар интернет. Овим потезом и Србија иде корак даље у односу на све земље у окружењу", казао је Бјелогрлић и изразио наду да ће то постати правило и за продуценте већине телевизијских формата који се у Србији приказују.

Фото: Танјуг/ Сава Радовановић

"Не мора неко да да буде ускраћен за телевизијску серију ако је претплатник одређеног кабловског оператера. Важно је да серије буду доступне људима и на интернету", казао је Бјелогрлић.

За све који више воле да из недеље у недељу ишчекују нове детаље, друга сезона приказиваће се ексклузивно на ТВ Нова С, сваког понедељка почев од 11. новембра.

Писац Дејан Стојиљковић, један од сценариста серије каже да у овој сезони нема Руса ни принца Ђорђа Карађорђевића.

"Фокус радње читве сезоне је у 1934. години када је убијен регент престолонаследник Александар Карађорђевић. Између осталог, бавимо се завером која је претходила атентату у Марсеју, али фрагментима Солунског процеса. Јатаган мала је добила више простора баш као и цела прича око Мустафе Голубића", казао је Стојиљковић.

Глумац Горан Богдан каже да је цела екипа отишла корак даље у продукцији серије.

"Драматургија је чистија и серију је лакше гледати. Мустафа Голубић којег играм је добио категорију људскости иако је истовремено и прљав и чист...и јунак и убица", казао је Богдан.

Након огромног успеха који је постигла прва сезона, у наставку ће публика гледати главне јунаке Танета у тумачењу Драгана Бјелогрлића и Станка којег игра Андрија Кузмановић, који ће следећи крвави траг поремећеног убице, открити ужасну заверу која може читаву Европу гурнути у хаос.

Ова језива убиства покреће низ узбудљивих и мистериозних догађаја у којима ће се сукобити локални моћници, државна елита, баш као и тајна удружења и стране обавештајне службе.

Савезништва се склапају и раскидају, љубави рађају и нестају, пријатељ ће починити издаје, а непријатељи мењати стране, јер се сви боре за своју превласт.

У другој сезони популарне серије играју Марија Бергам, Ненад Јездић, Горан Богдан, Јована Стојиљковић, Милош Самолов, Срђан Жика Тодоровић, Гордан Кичић, Никола Ђуричко, Небојша Дугалић, Бранимир Брстина, Марко Живић, Тони Михајловски, Петар Арсовски, али и нови протагонисти Наташа Нинковић, Леона Парамински, Богдан Диклић, Весни Тривалић, Марко Грабеж и Игор Ђорђевић.

 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести