Доделом награда "Београдски победник" отворен 49. Фест

БЕОГРАД: Доделом почасних награда "Београдски победник", за изутетан допринос филмској уметности, глумцу Радету Шербеџији и редитељу Пуриши Ђорђевићу, и пројекцијом филма "Велико ископавање" аустралијаског редитеља Сајмона Стоуна, са Кери Малиган и Рајфом Фајнсом у главним улогама, вечерас је у београдском ''Сава'' центру отворен 49. Фест.
f
Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Сценографу Миљену Кљаковићу Креки, признање "Београдски победник" биће уручено на затварању Феста 16. маја, када ће бити приказан и документарни филм о њему "Крека - Ловац на снове" Слободана Иветића.

Прослављени глумац Раде Шербеџија поделио је са публиком у ''Сава'' центру понос што је део, како је навео, јужнословенске кинематографије која се некад звала југословенска.

Фест је био признање Југославији која је изнедрила савршени црни талас у којем су стварали Макавејев, Пуриша Ђорђевић, Живојин Павловић... Југославија је предводила Покрет несврстаних, а Фест је био место на којем су се приказивали филмови и са Истока и са Запада, и из целог света, рекао је Шербеџија.

Пуриша Ђорђевић је шаљиво у свом препознатљивом маниру казао да је добро што Фест поново постоји и што је он на сцени пред публиком.

Рођен сам 1924. године на Ђурђевдан, али морам да вам кажем да ми је у плану снимање новог филма, казао је Ђорђевић који је испраћен овацијама публике у ''Сава'' центру.

Уметнички директор и селектор фестивала Југослав Пантелић рекао је да је година између два Феста трајала 13 месеци.

Овај Фест је у сваком смислу необичан али веома вредан. Фотографије свих нас са маскама у Сава центру анализираће хроничари Феста у будућности. И одабир филмова је био необичан јер уместо на фестивалима бирао сам филмове у свом стану на Врачару. Без обзира на све имамо одличан програм и позивам поштоваоце кинематографије да погледају што више филмова на Фесту, рекао је Пантелић.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Фест је ове године подељен у седам целина: Главни такмичарски, Гала, Фестових 50, Фест фокус, Фест 49, Главни програм ван конкуренције и Интро Фест.

Главни такмичарски програм обухвата 18 филмова из 12 земаља, међу којима су и три домаћа остварења - "Оаза" редитеља и сценаристе Ивана Икића, "Жив човек" редитеља Олега Новковића, за који је сценарио написала Милена Марковић, теи "Лихвар" Немање Ћеранића, према сценарију Страхиње Маџаревића.

На 49. Фесту ће се представити и бројни аутори које публика памти са ранијих издања, а међу њима су и хрватски редитељ Далибор Матанић, који учествује филмом "Зора", затим грчки редитељ Аргирис Пападимитропулос који је пре три године награђен за најбољи сценарио, а сада се враћа филмом "Понедељак", те гошћа од пре пар година Сузана Никјарели, која учествује сада филмом "Миш Марx" о занимљивом делу живота ћерке Карла Маркса, Елеонор Маркс.

У конкуренцији је и један од кандидата за Оскара за најбољи страни филм - тунишански "Човек који је продао своју кожу", који за главног јунака има Сама Алија, младог, осећајног и импулсивног Сиријца, који је напустио земљу и пребегао у Либан да би избегао рат.

У том филму редитељке Каоутер Бен Ханиа, једну од главних улога тумачи и чувена Моника Белучи, гошћа отварања Феста 2017.

Мађарска редитељка Лили Хорват је 2016. гостовала филмом "Дете среде", а на 49. Фесту биће приказано њено најновије остварење "Припреме за заједнички живот на неодређено време" о неурохирургу Марти која се заљубљује, оставља блиставу каријеру у Америци и враћа се у Будимпешту да би започела нови живот са изабраником.

Данило Шербеџија је на Фесту 2017. представио филм "Ослобођење Скопља" са оцем Радетом у главној улози, а сада стиже његов награђивани филм "Тереза37", у коме 37-годишња сплићанка Тереза преиспитује свој рутински брак и мења живот, у духу новостечене слободе.

Филмове у Главном такмичарском програму оцењиваће жири који чине глумац Игор Ђорђевић (председник), редитељ Дане Комљен, грчки редитељ и сценариста Захариас Мавроеидис, глумица Дубравка Ковјанић и редитељка Инес Тановић из Босне и Херцеговине.

Фото: Tanjug (Tanja Valič)

Жири пратећег такмичарског програма Фест фокус чине редитељ Дарко Николић, глумица Исидора Симијоновић и редитељка Катарина Кољевић (председница), док ће у жирију за награду "Небојша Ђукелић" бити критичар, публициста и уредник издаваштва у Филмском центру Србије Мирољуб Стојановић, хрватски филмолог Даниел Рафаелић и редитељ, теоретичар и естетичар филма Властимир Судар (председник).

Програм Гала, који традиционално привлачи највише посетилаца обухвата низ добитника или номинованих филмова за Оскара а публика ће видети на великом платну звезде као што су Џони Деп, Риза Ахмет, Ентони Хопкинс, Оливија Колман, Колин Фирт, Рејф Фајнс, Хавијер Бардем, Бранка Катић, Сигурни Вивер, Селма Хајек, Кејт Винслет, Хелен Мирен, Мира Фурлан, Жилијет Бинош, Тилда Свинтон…

EUR/RSD 117.5819
Најновије вести