Документарац о Желимиру Жилнику

У такмичарским програмима 27. Сарајевског филмског фестивала, који ће бити одржан од 13. до 20. августа, наћи ће се, у четири селекције, укупно 47 остварења, а међу њима и четири српска филма и три српске мањинске копродукције, који ће конкурисати за награде „Срце Сарајева“, саопштава Филмски центар Србије.
zelimir zilnik
Фото: Youtube Printscreen

Елма Татарагић, селекторка „Такмичарског програма – играни филм“ уврстила је девет филмова, међу којима и остварење „Келти“ (Србија), у режији Милице Томовић, које ће имати регионалну премијеру. У овом програму се налази и филм „Елегија ловора“ Душана Касалице (Црна Гора, Србија), који ће у Сарајеву имати светску премијеру.

У„Такмичарском програму – документарни филм“ селекторка Рада Шешић је међу 16 остварења одабрала и филм ЖЖЖ (Журнал о Желимиру Жилнику)“ у режији Јанка Баљка (Србија). У реализацији овог филма учествовали су професори са Катедре за аудио – визуелне медије Академије уметности у Новом Саду, а настао је продукцији новосадског АРБОСА, уз подршку Филмског центра Србије.

Редитељ Јанко Баљак је на Твитеру истакао огромно задовољство што ће овај дугометражни документарни филм имати светску премијеру у званичној селекцији 27. Сарајево филм фестивала. „Филм је темељно и с љубављу рађен више од три године као роуд муви документарац кроз полувековну филмографију Желимира Жилника, али је истовремено путовање кроз историју Југославије, земље које више нема“, навео је Баљак.

Такође су одабрани и документарни филмови „Потреба за мржњом“ Филипа Чоловића (Србија, регионална премијера) и „Пејзажи отпора“, у режији Марте Попиводе (Србија, Француска, Немачка). У овом програму је и српска мањинска копродукција „Помирење“, у режији Марије Зидар (Словенија, Србија, Црна Гора, Косово – регионална премијера). У „Такмичарском програму – кратки филм“, према одлуци селекторке Елме Татарагић, ове године ће бити 10 филмова, а међу њима је и српска мањинска копродукција „Северни пол“, у режији Марије Апчевске (Северна Македонија, Србија – регионална премијера).

Н. П-ј.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести