Документарац Пољубите будућност ОТВОРИО САРАЈЕВО ФИЛМ ФЕСТИВАЛ Кристијана Аманпур и Боно Вокс прошетали ЦРВЕНИМ ТЕПИХОМ

САРАЈЕВО: Документарац "Пољубите будућност" отворио је вечерас 29. Сарајево филм фестивал (СФФ), у присуству чланова екипе филма, међу којима су били и чланови рок састава У2 Боно Вокс и Ди Еџ.
s
Фото: Tanjug/ Foto Hina/ Foto Fena/ Amer Kajmović/ bg

Певач Боно Вокс и гитариста Ди Еџ прошетали су црвеним тепихом испред Народног позоришта у Сарајеву, уз редитеља Ненада Чичин Шаина и остале учеснике филма, међу којима су били и новинарка Си Ен Ена Кристијана Аманпур и вођа састава Култур шок Срђан Ђино Јевђевић.

Дивно је бити у Сарајеву. То је сјајан град на сваки начин. Повлашћена сам што је био део мог живота толико година. Вратила сам се и врло је емотивно, рекла је Аманпур новинарима на црвеном тепиху.

Навевши да филм говори о догађајима за које ни она није знала док је била у Сарајеву и извештавала, Аманпур је додала да је "босански народ показао свету како је то пружати отпор под ужасном пресијом". 

Док се Вокс само фотографисао уз остале чланове екипе, Еџ је у једном тренутку пришао грађанима који су у великом броју окружили простор испред позоришта и поделио неколико аутограма.

Из СФФ су саопштили да су Боно и Еџ стигли као гости изненађења, у пратњи супруга Али Хјусон (Хеwсон) и Морли (Морлеигх) Стенберг, као и манекенком и активисткињом Кристи Тарлингтон (Цхристy Турлингтон).

Премијерно приказан вечерас на СФФ, "Погледајте у будућност" говори о локалној музичкој сцени током рата у граду, као и послератном концерту ирског састава У2 у Сарајеву 1997. године, пред више од 45.000 посетилаца на стадиону "Кошево".

У филму се појављују некадашњи амерички председник Бил Клинтон, некадашњи директор СФФ Мирсад Пуриватра, Весна Андрее Заимовић, Сенад Заимовић, Борис Шибер, а међу његовим продуцентима су холивудски глумци Мет Дејмон и Бен Афлек.

На свечаном отварању фестивала, Почасно срце Сарајева прве вечери фестивала уручено је северноирском аутору кратких и документарних филмова Марку Казинсу као признање за његов изузетан допринос филмској уметности.

СФФ је раније у саопштењу подсетио да је Казинс са представницима Међународног филмског фестивала у Единбургу током рата посетио биоскоп Обала арт центар, где су приказивали филмове, што је била колевка СФФ.

Казинс се у свом обраћању навео да је током свог боравка у Сарајеву ратне 1994. године наишао на креативне људе, и да је након тога сваки филм који је направио "понео нешто одавде, од чврстине и одлучности".

Фото: Tanjug/ Foto Hina/ Foto Fena/ Amer Kajmović/ bg

На томе сам вам бесконачно захвалан, рекао је Казинс.

У свом обраћању, селекторика Такмичарског програма и програма У фокусу, Елма Татарагић је подсетила да СФФ, који траје до 18. августа, доноси 49 наслова у трци за награде "Срце Сарајева", као и три остварења ван конкуренције.

       

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести