Две награде за филм "Усековањe" на 44. фестивалу у Москви

МОСКВА: На управо завршеном 44. Међународном филмском фестивалу у Москви, дугометражни играни филм "Усековање” Синише Цветића добио је Награду публике и Награду за режију, саопштила је продуцентска кућа “Кошутњак филм”.
1
Фото: Youtube Printscreen

Филм је био одабран за главни такмичарски програм са још 12 остварења из целог света, а фестивал у Москви је трајао од 26. августа до 2. септембра.

Драма “Усековање” је до сада учествовала и на два филмска фестивала у Србији: у Сопоту је филм добио награду публике, а на Филмским сусретима у Нишу глумци Павле Менсур, Александра Балмазовић и Анита Огњановић су освојили награде.

Филм је снимљен у продукцији “Кошутњак филма” (у последње време снимају ТВ серије - “Јунаци нашег доба”, “Бележница професора Мишковића”) и сарадњи са Филмским центром Србије.

Ауторску екипу чине дебитантни - сценариста Давид Јаковљевић и редитељ Синиша Цветић, док је продуцент искусни - Зоран Јанковић.

Као гост фестивала у Москви присуствовао је управо редитељ Синиша Цветић.

“Усековање” представља портрет једне породице и њене црне овце и најмлађег члана - Јована.

Прича их све прати у једном дану, у једном стану, за време славе Усековање главе Светог Јована Крститеља, где родитељи крију од Јована и гостију да се разводе, а Јован крије од њих да се дрогира и нада се да ће га ванземаљци избавити из безнадежног и бесмисленог постојања на земљи.

Постепеним захуктавањем, кроз славску атмосферу и алкохол, као и појаву ненајављеног госта, долази до откривања тих, али и других породичних тајни и сукоба.

Улоге тумаче: Павле Менсур, Бојан Жировић, Александра Балмазовић, Марко Грабеж, Анита Огњановић, Златан Видовић, Дубравка Ковјанић, Милица Јаневски, Александар Ђурица, Александра Плескоњић Илић, Јована Гавриловић, Момчило Пићурић.

Ове јесени филм "Усековање” биће приказан у биоскопима широм Србије, а како откривају из продукције “Кошутњак филм”, у овој кући већ спремају нове пројекте са истим редитељем и сценаристом.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести