ФЦС: Не постоје неправилности у избору кандидата за Оскара

БЕОГРАД: Филмски центар Србије (ФЦС) демантовао је све наводе о неправилностима који су се последњих дана појавили у медијима и јавности, а поводом избора српског кандидата за награду “Оскар” - филма “Дара из Јасеновца” Предрага Антонијевића.
Filmski centar Srbije
Фото: Dnevnik.rs

ФЦС у саопштењу наводи да су прошле, као и ранијих година, исти аргументи коришћени против избора за српског кандидата за Оскара који је спроводила Академија филмске уметности и науке (АФУН) и то од стране оних који нису изабрани.

Ове године, када је представљен транспарентан избор филмова, у потпуности усклађен са правилима Америчке филмске академије, користе се исти аргументи.

Ипак, ФЦС је на време одговорио свима који су имали недоумице и примедбе, по закону, где кажу да су уважили предлоге који нису у супротности са правилима Америчке академије, јер би то дисквалификовало кандидате.

ФЦС наводи да је на време извршио замену чланова комисије, не допуштајући да се догађа осмишљена опструкција, док је Министарство културе Србије пратило све време овај процес, као и АФУН, који је до сада спроводио избор филмова за кандидатуру Оскара.

Зачуђује нас да Асоцијација редитеља није имала проблем да предложи свог кандидата и да затрази да то ФЦС прихвати, иако таксативно није поменута у Упутству о избору кандидата, а да то право оспорава Удружењу филмских уметника, истичу из ФЦС.

За Филмски центар Србије су сви кандидати били једнаки, утолико пре што су подржани нашим средствима, као што су и сва филмска удружења добродошла, стоји у саопштењу.

Филмски центар Србије подсећа јавност да је Министарство културе организацију избора за домаћег представника поверило њима, управо због бројних примедби струковних удружења, филмске и шире јавности, које су се односиле на досадашњи начин избора српског представника за Оскара”.

Све је кренуло од дописа Министарства културе у ком се организација избора кандидата поверила ФЦС-у од 28. августа до данас, и тако је Центар обезбедио све услове за транспарентан рад комисије која ће одлучивати о избору, а о новим процедурама и критеријумима, ФЦС је благовремено обавестио струковна удружења, филмске продукције, медије, као и ширу јавност.

Управни одбор ФЦС је 1. октобра донео Упутство о избору српског кандидата за Оскара, којим се јасно дефинишу критеријуми, услови, начин и поступак избора кандидата и уређује формирање, надлежност, избор чланова и доношење одлука селекционе комисије.

Подсећају из ФЦС да је то Упутство јавни документ, усаглашен са правилима Америчке филмске академије за доделу 93. награде Оскар, да се налази на сајту Филмског центра и самим тим увид у њега имале су све заинтересоване стране и медији.

Захваљујући Филмском центру Србије, српског кандидата за “Оскара”, ратну драму “Дара из Јасеновца”, изабрала је стручна комисија састављена од представника релевантних струковних удружења, што до сада није био случај, закључују из дирекције ФЦС-а.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести